Когато един или няколко пръсти на краката придобият синкав оттенък, лекарите говорят за синдром на синия пръст – състояние, което може да сигнализира за някои сериозни заболявания.

Защо посинелите пръсти са повод да се потърси лекарска помощ?

Тяло, кръв и цвят на кожата

Изобщо цветът на кожата зависи от количеството на образуващия се в нейните клетки пигмент мелатонин, и по-точно от това как това количество се съчетава с преминаващите под кожата кръвоносни съдове.

При албиносите кожата е бяла, и дори леко розовее, тъй като капилярите са видими. При синдрома на Рейно обаче, когато се развива спазъм на капилярите и кръвта не постъпва в подкожните тъкани, пръстите побеляват.

При удар, когато се образува кръвонасядане, виждаме на кожата петно, цветът на което се обяснява със струпване на оксихемоглобин в този участък.

След известно време кръвонасядането се трансформира в синини – и това е свързано с образуване на възстановен хемоглобин.

След още няколко дни хемоглобинът се трансформира в метхемоглобин и зелен вердохромоген – заради синьо-виолетовото мястото на нараняването става леко зеленикаво.

При трансформация на вердохромогена в жълт билирубин и биливердин синината пожълтява.

Синдром на синия пръст и неговите симптоми

Какво се случва с пръстите и как те придобиват синкав оттенък? Причина за това е остра исхемия на пръстите, тоест съществено влошаване на тяхното кръвоснабдяване.

Това състояние се нарича оклюзионна васкулопатия, тоест касае се за увреждане на кръвоносните съдове, тяхната оклузия – на практика спират да пропускат кръв.

Пръстите на краката обикновено посиняват в комплект с още няколко симптоми, които не може да бъдат отчитани:

  • Болки в краката, понякога доста силни;
  • Синини на кожата на краката;
  • Венозни звездички на краката и на стъпалата;
  • Язви, образуващи се без видими причини.

Важен момент – причина за синдром на синия пръст не е травма или преохлаждане, това е проблем на кръвоносните съдове.

Синдромът на синия пръст е опасно състояние. Показва, че кръвоснабдяването на пръстите е нарушено, тъканите не получават кислород и хранителни вещества, а това означава, че клетките загиват.

Ако се отложи консултацията с медицински специалист, е възможно да се стигне до ампутация на пръсти, а дори и на крак. В най-лошия случай е възможно развитие на сепсис. Може би затова понякога в англоезичната литература тази патология се нарича отпадъчно стъпало.

Болести, при които се развива синдром на синия пръст

В списъка със заболявания, при които може да се развие синдром на синия пръст, влизат:

1.Атеросклероза

При повишени нива на холестерол в кръвта с години започва да се отлага отлагането му по стените на кръвоносните съдове в състава на атеросклеротичните плаки. Такива плаки водят до свиването на кръвоносните съдове и влошаване на кръвообращението.

2.Атероматозна емболия

Ако такава плака се откъсне от стената на кръвоносния съд и започне да пътешества по кръвоносната система, то е голям рискът да се превърне в тромб и да запуши кръвоносния съд.

В този случай се говори за емболия, която може да доведе до оклюзия на съда нарушение на кръвоснабдяването в тази област.

3.Бъбречна недостатъчност

Бъбреците очистват кръвта от вредните отпадъци на жизнената дейност на клетките, а също образуват хормони, които са необходими за контрол на артериалното налягане.

Ако функцията на бъбреците е нарушена, се развива бъбречна недостатъчност, и това състояние може да се прояви в синдром на синия пръст.

4.Синдром на дисеминирано вътресъдово съсирване – ДИК синдром

При някои тежки състояния – бактериален сепсис, обширни травми и значителна кръвозагуба, възниква излишък от фактори на съсирващата система на кръвта, което води до образуване на многобройни микросъсиреци – дисеминирани тромби.

Факторите на съсирването бързо се разминават, възниква недостиг, тоест повишава се риска от развитие на кръвотечение, което в комплекса с нарушение на съсирваемостта на кръвта може да стане причина за обширни кръвоизливи.

Оклузията /запушването на кръвосните съдове/ на капилярите на краката може да доведе до развитие на синдром на синия пръст.

Южнокорейските учени описват случай на развитие на синдром на синия пръст при 69-годишен, хоспитализиран с пневмония, развила се на фона на диабет, хипертония и исхемичен инсулт.

Лекарите установяват изменения на цвета на неговите пръсти, а проведено изследване показва наличие на ДВС синдром, което според лекарите, е послужило и за причина за исхемична некроза на епидермалните тъкани на пръстите на краката. Причината за ДВС синдрома, на свой ред става бактериемията, разпространението на бактерии, предизвикали пневмония, по цялото тяло.

5.COVID-19

Синдром на синият пръст се оказва един от възможните симптоми на COVID-19, вече получи и название – коронавирусен пръст. Най-често се появява на краката, пръстите посиняват или стават пурпурни.

Заразените се оплакват, че докосването им е болезнено. Интересно е, че коронавирусни пръсти са наблюдавани както при хора с остър респираторен дистрес синдром, когато се развиват съдови нарушения, а също и при деца, включително и при отделни случаи на безсимптомно протичане на болестта.

Някои медицински процедури също могат да предизвикат запушване на капилярите на стъпалата и развитие на синдром на синия пръст:

Провеждане на ангиография

При ангиография в кръвоносен съд се въвежда катетър, който може да стане причина за откъсване на атеросклеротична плака от стената на кръвоносния съд. Впоследствие обаче се развива емболия с всички произтичащи от това последствия.

Процедури от областта на съдовата хирургия

Манипулациите на кръвоносните съдове също увеличават риска от тромб или формиране на съсирек в кръвта, който може да стане тромб.

Ако запушването на съда е в областта на стъпалата, се развива синдром на синия пръст.

Лечение

Синдромът на синия пръст е сигнал да се потърси медицинска помощ без отлагане. За възстановяване на кръвоснабдяването на пострадалите пръсти се провежда операция по стентиране – в запушения съд се поставя стент, който позволява свободно протичане на кръвта.

Възрастните, в доста напреднала възраст, се лекуват по медикаментозен път, тъй като за тях операцията представлява сериозен риск.