Приветливи и скромни жени, които се стремят да угодят на всички, сякаш привличат към себе си токсични партньори и жестоки мъже.

Какво не е наред? Основната причина е, че твърде много се стараят да бъдат добри, а корените на такова поведение се крият в ранното детство.

За жените може да е опасно да са добри момичета

Защо толкова често слушаме за случаи на насилие над жени

Основната причина е, че обществото до днес гледа през пръсти на мъжката жестокост и понякога я оставя безнаказана.

Времената, когато мъжете са смятали жените и дъщерите си за своя собственост и са могли да постъпват с тях както си поискат отдавна са отминали. Но все още се налага да се сблъскваме с подобни ситуации и да искаме справедливо наказение за престъпилите закона.

Жестокостта често произхожда от мъжете, но има и друга причина, поради която жените стават жертви на насилие. Стараят се твърде много да бъдат добри.

Това ги прави лесна мишена за оскърбления, морално и физическо насилие. Такива жени не умеят да отстояват себе си и да прекратяват нездрави или опасни връзки.

Поведението на доброто момиче увеличава вероятността от жестоко отношение. Но от това не следва, че жената кара мъжа да се държи по подобен начин.

В никакъв случай това не означава, че скромна и послушна жена кара мъжа до нея да я манипулира и да упражнява физическо и психическо насилие.

Жените не трябва да се стремят да бъдат добри момичета, тъй като има немалко хора, както сред мъжете, така и сред жените, които предпочитат да се възползват от нечия слабост. Според тяхната гледна точка, добротата и великодушието са недостатъци.

Какво представлява синдромът „добро момиче”

Жените с този синдром са в по-голяма степен загрижени как към тях се отнасят околните, отколкото как самите те се отнасят към себе си.

Чувствата на другите ги вълнуват повече, отколкото техните собствени. Те се стремят да заслужат всеобщото благоразположение и не мислят за своите собствени желания.

Такива жени са:

  • Послушни – изпълняват това, което им се каже. За тях е по-лесно да правят това, което им е казано, отколкото да възразяват.
  • Пасивни – те се боят да отстояват себе си, затова лесно могат да бъдат манипулирани. Те предпочитат да са скромни от страх да не наранят нечии чувства или за да не навредят на себе си.
  • Слаба воля – толкова ги плашат конфликтите, че днес казват едно, а утре – друго. В стремежа си да угодят на всички, те се съгласяват с един човек, обръщат се на 180 градуса и веднага се съгласяват с неговия опонент.
  • Лицемерни – страх ги е да си признаят какво чувстват, затова се преструват. Показват симпатии към тези, които всъщност са им неприятни.

Да бъдат обвинявани за такова поведение е недопустимо, както и да обвиняваме жертвите на насилие в това, че самите те са го предизвикали.

Те се държат по такъв начин, поради определени причини, сред които културна среда, родителски убеждения. Освен това синдромът на доброто момиче има няколко основни източника.

Биологична предразположеност

Жените като цяло са по-търпеливи и са с по-широк поведенчески репертоар от този на мъжете, които са ограничени да два избора: бий се или бягай.

Реакцията на стрес при жените се съпровожда с отделяне на окситоцин, който ги кара да мислят за децата, а също и да търсят подкрепа от други жени.

Семейни убеждения, които усвояват момичетата

Близките ни предават своите възгледи за живота. Всъщност копираме всичко – от моделите на връзките до разбирането на женската роля в семейството. От тези убеждения се залага мисленето, поведението и светогледа.

Има няколко типични семейни ситуации, под влиянието на които израства „доброто момиче”:

  • Жесток и деспотичен брат или по-голям брат;
  • Безхарактерна майка;
  • Родители, които са на мнение, че трябва да бъде сдържана, любезна;

Например, погрешното правило, че чуждите интереси трябва да се поставят над личните, обикновено се заучават у дома. То се формира по примера на безхарактерна или зависима майка, която жертва себе си заради семейство или мъж и никога не смята за собствени потребностите си.