Международна група от медицински специалисти анализирала проби от кръвта и тъканите на хора със синдром на хроничната умора. В резултат на това били установени структурни изменения във функцията на имунната система.

След провеждането на изследванията, специалистите стигнали до извода, че синдромът на хроничната умора не е някакъв почти неизвестен на науката психологически феномен, за който е характерно човек да не се чувства отпочинал, дори и след качествен нощен сън или дори след продължителен отпуск.

Оказва се, че синдромът на хроничната умора има вирусен произход. Изследователят Меди Хорнинг от Колумбийския университет /САЩ/ провел изследване на кръвните проби на 700 пациенти, страдащи от хронична умора.

При всички доброволци били открити изменения в имунната система, което може да свидетелства за биологичната структура на дадения синдром. А това означава, че в скоро време учените ще създадат срещу този вирус.

Също така изследователят преценил, че всички жители на планетата Земя могат условно да се разделят на 3 групи. В първата попаднали здрави хора, във втората са носители на вируса, които са заразени от по-малко от 3 години.

А тези в 3-тата група се оказали болните „ветерани“, които вече повече от година страдат от този изключително досаден синдром.

Следва да се отбележи, че в последните години лекарите регистрират бърз растеж на броя на хората, страдащи от синдрома на хроничната умора, при това той все по-често се среща при жителите на големите градове.

Специалистите са сметнали, че към настоящия момент повече от 1 милион души в САЩ страдат от това заболявания.

Повечето от пациентите страдат от най-честата съвкупност от симптоми, като спазми, безсъние, умора и главоболие.

Синдромът също често се съпровожда от загуба на работоспособност, хранителна непоносимост, възпаление на лимфните възли, високо или ниско артериално налягане, нарушения в стомашно-чревната функция, болки в гърлото, свръхчувствителност към шум и светлина.

Понякога хората със синдром на хроничната умора се считат за мързеливи. Но той не се състои в самата ленивост, просто симптомите на заболяването не дават възможност на човек да работи като здрав човек.

Следва да се отбележи, че заболяването вреди не само на кариерата и на личния живот на човек. Така например, 22-годишната англичанка Хейли-Ести Зукс се оказала парализирана поради синдром на хронична умора.

22-годишната англичанка и нейният приятел отишли на почивка в Испания.

Именно тогава, събуждайки се сутринта, тя е установила, че не е способна да се движи. Нейният приятел извикал Бърза помощ, която откарала младата британка в болница.

На лекарите в Испания младата жена разказала, че не може повече да се движи и се чувства сякаш в капана на собственото си тяло.

Първоначално Хейли останала под наблюдението на испанските лекари, след което била върната в Англия, в родния ѝ град, където ѝ се наложи да престои в болница повече от 1 година.

Именно за този период от време лекарите успели да установят точната диагноза на младата жена. Оказало се, че Хейли страдала от синдром на хроничната умора, който в медицината наричат също миалгичен енцефалит /миалгия обознача мускулна болка, а енцефаломиелитът – възпаление на гръбначния стълб и на мозъка/

При 22-годишната британка била развила една от най-тежките форми на това заболяване, вследствие на което и останала частично парализирана. Необходимо ѝ било много време да се възстанови психически и да привикне към новото си състояние.