Защо устните на детето посиняват? Подобно изменение на цвета на кожата и на лигавицата се нарича цианоза, и далеч невинаги това е сигнал за проблеми със здравето на детето, особено ако е на възраст до 6 месеца.

За цианоза, или синдром на посинялото дете има няколко причини, но за тяхното определяне е необходимо да се знаят не само провокаторите на цианоза, но и да се отчитат и други симптоми, а също и нюансите на цвета. То може да бъде синьо, синьо-виолетово, сивкаво и дори пурпурно.

Ако детето е с нормална телесна температура, няма задух, то синкаво-виолетовият нюанс може да се смята за норма, особено ако плаче или му е студено. Но при друг цвят на кожата и на лигавиците или посиняване на други участъци на тялото, е необходима помощ.

Какви са причините за синдром на посинялото дете и правилата за помощ

Защо се променя цветът на устните

За промяна на цвета на устните в детска възраст има няколко причини – от естествени реакции на организма до патологии. И макар сините устни и назолабиалния триъгълник да изглежда плашещо, то не трябва да изпадаме в паника. Ето защо това може да се случи.

Акроцианоза – най-честа причина за посиняване на устните

В повечето случаи синкавият от гледна точка на родителите цвят на устните и лигавиците, а също пребледняването или синевата на назолабиалния триъгълник при детето – това е акроцианоза.

Всъщност лекарите определят този оттенък като синкаво-виолетов или пурпурен – в зависимост от това до колко е изразен цветът.

Промяната на цвета при акроцианоза е възможно не само на устните, но и на пръстите на ръцете и на краката на детето. Най-често на първо място посиняват пръстите и впоследствие устните.

Акроцианозата е нормално явление за децата в първите дни след раждането. Кръвоносната система трябва да в кратък срок да се адаптира към живот извън матката, да реагира с разширение и свиване на кръвоносните съдове при промяна на околната температура или под влияние на командите на вегетативната система.

Всичко това се съпровожда с временни съдови спазми – те водят до посиняване.

Това състояние преминава от само себе си, но е необходимо да се провери дали на детето не му е студено.

Ако акроцианозата се появява от само себе си, тоест няма други признаци за проблеми, повишена температура, дихателни нарушения, необичайна вялост и сънливост, то в повечето случаи няма повод за безпокойство.

Веднага щом детето се сгрее или когато неговите съдове привикнат правилно да реагират на новите условия, всичко това престава да се появява.

Посиняването на назолабиалния триъгълник при деца до 6-7 месечна възраст се смята за норма. Това се случва, заради задържане на дишането – децата не умеят добре да съчетават плача с пълноценното поемане на въздух.

Диагностика на причините и лечение

Не е толкова лесно сами да открием причината, заради която устните на детето посиняват. Възможно е, а и трябва да обръщаме внимание на ситуации, когато това се случва – ако детето плаче или замръзне, или в състояние на покой.

Също е много важно да се проследят съпътстващите симптоми – ако детето е с посинени устни и на кожата се съчетае със задух, необходимо е да се извика спешна помощ за установяване и отстраняване на причините за хипоксия.

При деца с анемия и хипоксия цианозата може да не се проявява в първите дни, докато сатурацията не се понижи до 85%. Възможно е да възникне по време на хранене и плач, но не и в спокойно състояние.

Ако всичко сочи към акроцианоза и лекарят потвърди, че това е норма за възрастта, не е нужно детето да се лекува. Веднага щом кръвоносната система и контролиращите я нервни тъкани се адаптират, всичко минава от само себе си.

Ако пък цианозата е централна, то може да помогне само един метод първопричината за кислородния глад. Може да е необходима лекарствена терапия, ако проблемът е в инфекциите на дихателните органи или отравяния, така и хирургична операция при проблеми със сърдечно-съдовата система.