Всяко нарушаване на целостта на вените, било то за инжектиране на лекарства, поставяне на система или просто вземане на кръв за анализ, може да доведе до посиняване на кожата.

В повечето случаи то е ограничено по мащаб, не боли и достатъчно бързо минава, без да безпокои човек. Но винаги ли това усложнение е толкова безобидно?

Или по такива кръвоизливи могат да се заподозрат здравословни проблеми?

Какво показва размерът на кръвонасядането след биене на инжекция

Естествени причини за посиняване след инжекции

Появата на посиняване в мястото, където се бие инжекция, не е повод за безпокойство. В момента на инжектирането се нарушава целостта на вената, и ако на това място не се натисне хубаво, от него във външния слой на кожата успява да изтече малко количество кръв.

То води и до образуване на хематом. Вероятността от неговото образуване зависи от много фактори – състоянието на съсирващата система на кръвта и на кръвоносните съдове, дебелина на иглата и правилност на провеждане на самата процедура.

При твърде бързо въвеждане на игла във вената или при неправилен избор на място на инжектиране е по-вероятно да забележим посиняване.

Също е много важно да се спазват мерки за безопасност след инжектиране на лекарство или при вземане на кръв. След процедурата за около 20 минути мястото, където е нарушена целостта на вената, трябва да бъде добре притиснато. Най-добре е това да се направи, като се свие ръката в лакътя.

Посиняване може да възникне и по-късно, ако човек натоварва повече ръката. Например, след вземане на кръв носи тежка чанта с нея, активно жестикулира и прочие.

При здрав човек кръвоносният съд заздравява сравнително бързо от само себе си. Затова дори без спазване на тези правила посиняването няма да бъде с големи размери и болезнено.

Минава за 4-7 дни, но за да се ускори процесът, могат да се използват специални мехлеми срещу хематоми.

Кръвотечение на фона на прием на медикаменти

Образуването на големи синини може да е предизвикано от влиянието на определени лекарства. Така например, най-често хематоми се формират при хората, които приемат постоянно медикаменти, разреждащи кръвта – антикоагуланти и антиагреганти. И по-точно аспирин.

Подобно лечение се назначава за профилактика на образуване на тромби при хора със сърдечно-съдови заболявания, на първо място, за профилактика на инфаркти и инсулти.

Ако човек приема подобни препарати, възникването на синини в мястото на поставяне на инжекции е допустима реакция на организма.

При често биене на инжекции, например, бъде назначен курс на лечение с инжекционни медикаменти, следва да се обсъди с лекуващия лекар временното спиране на препаратите за разреждане на кръвта.

Още една причина за големи кръвонасядания е възможно да станат нестероидните противовъзпалителни, например, ибупрофен – това е популярно средство за сваляне на температура, затова може да се назначава при най-различни заболявания, от вирусни инфекции до тежки възпалителни процеси.

Сега е доказано, че на фона на прием на препарати на основата на ибупрофен е възможно развитие на различни усложнения, свързани с кръвотечение.

Изследване на американската асоциация по гастроентерология потвърждава, че тези препарати увеличават риска от кръвотечения от горните отдели на стомашно-чревния тракт.

Недостиг на витамини и слабост на кръвоносните съдове

Вероятността от поява на синини след биене на инжекции е по-висока при хора със слаби кръвоносни съдове. На състоянието на вените влияние оказва витамин С.

Неговият недостиг често се съпровожда с различни незначителни кръвотечения. Например, един от основните признаци на скорбут е кървене на венците.

Днес това заболяване се среща сравнително рядко, макар и пак да има такива случаи. Лека форма на недостиг на витамин С се развива при много повече хора.

Още един витамин, недостигът на който може да доведе до хематом, е К. Участва в образуването на тромбози, и ако е недостатъчно, кръвта се разрежда.

Това състояние е опасно за здравето като цяло. И постоянните хематоми след инжекция могат да станат първи признак на недостиг на витамин С.

Кръвонасядания при чернодробни заболявания

Цирозата на черния дроб може да е причина за образуване на големи синини след инжекции.

При тази болест черният дроб постепенно престава да се справя със своите функции, и по-точно не образува достатъчно белтъчини, участващи в процеса на съсирване на кръвта.

Жълтеницата, която е характерна за всички тежки увреждания на черния дроб, не е ранен симптом на болестта. Затова не трябва да се ориентираме по нея.

Първи признак може да са хематоми, кожен сърбеж, умора, загуба на апетит.