Постоянно да говорим един с друг, споделяне на увлечения и да се отказваме от себе си заради децата не е задължително.

Правила за щастливите отношения е популярна тема за статии и обсъждания. Но ако универсални съвети съществуваха, а стереотипите работиха в 100% от случаите, тогава нямаше да има за какво да говорим.

Всъщност всяка семейна ситуация е уникална, и само така можете да определите какви принципи са актуални само за вас.

Така в името на абстрактните идеални отношения е лесно да правим грешки.

Ето няколко общопризнати правила, които могат да бъдат нарушени с лека ръка и без да страдаме от това.

Защо не трябва да спазваме всички правила на семейния живот

Споделяне на хобитата на половинката

Ако нямаме нищо общо с половинката, то когато поотминат първите страсти, това наистина може да стане проблем. Но не трябва да очакваме пълно съвпадане на увлеченията.

Да имаме общи хобита и интереси – това е напълно нормално. Да запазим нещо лично, принадлежащо само на вас, е още по-полезно.

Това помага да се избегне евентуална загуба на идентичност покрай партньора и спомага за създаването на нормална автономия.

Връзката може да приключи и затова някои хобита и увлечения трябва да останат част от вашата идентичност, а не само традиция в двойката.

В противен случай ще установите, че сте оказали не само без половинка, но и без лични интереси, несвързани с неговата персона.

Това е неблагоприятна ситуация, която не позволява да се разсеем от любимите занятия, тъй като всичко около нас напомня за приключената връзка.

Да не се опитваме да проникнем в чужди хобита – да оставим на спокойствие и другия, и себе си.

Не сте задължени да изпитвате ентусиазъм по повод футбол или бокс, както и по тунинговане на автомобили само защото от това се интересува любимият ви.

За сметка на това, ако партньорът ви не ви е безразличен, е възможно да изпитате приятни чувства, заради неговото вдъхновение и радост. И това въпреки че не бихте се занимавали с това, дори и ако ви плащат.

Двойките трябва да имат общо пространство

В книгата „Искрите на радостта” японският експерт Мари Кондо препоръчва да обкръжим себе си с вещи, които ни носят положителни емоции.

За сам човек това е доста проста задача. Но когато трябва да споделяме пространството около себе си с някого другиго, чуждите вещи могат да предизвикат истинска неприязън.

Например, ако половинката колекционира сувенири, които ви изглеждат отвратително, или пълни коридора с екипировка, чието предназначение ви е неясно.

В този случай Мари Кондо препоръчва да си представяме какви приятни емоции предизвикват емоции у половинката.

Така ще може да развием емпатия и едновременно с това да се примирим с нещата, които ни дразнят, но са ценни и полезни за партньора.

Мислите и чувствата трябва да се споделят

Тоталната откровеност и пълната споделеност на чувствата – това е прекрасна илюзия, която засяга личната свобода и може да предизвика напразни спорове.

Потребността да споделяме с партньора всички мисли и да преразказваме и най-малките детайли от това, което ни се случва може да показва, че личностните граници са твърде размити.

Понякога това се случва с хора, които не са се отделили напълно от прекалено властни родители, а след това са прехвърлили тази необходимост някой да ги закриля към половинката.

Осъзнатостта на диалога в този случай е понижена. Тогава хармонично съзрелият човек започва да носи лична отговорност за своето емоционално състояние и да се замисля как значимите хора възприемат неговите думи.

Говорете по потенциално сериозни теми, когато вече сте решили, че искате да обсъдите и защо.

За решаването на вътрешни проблеми и съмнения е подходящ психотерапевт, психоаналитик, а не партньор.

Ако използваме половинката като кошче за душевни отпадъци, това може до  доведе до скорошен край на връзката.

Важно: правилото не работи, ако имате депресия. В този случай е наистина по-добре да се поговори.