Според световната организация по здравословно хранене, препоръчителната дневна доза захар  за възрастни е около 25 грама, което се равнява на шест чаени лъжици.

Много хора си мислят, че вредните захари, които консумират, се срещат само в бонбоните, шоколада и други захарни изделия. Но има храни, за които не подозирате, че съдържат голямо количество от вредното за вашето здраве вещество.

Ето 5 храни с високо количество на захари, за които вие дори не подозирате:

1. Кисело мляко

Когато става въпрос за захар, киселото мляко съдържа голямо количество. Някои видове съдържат повече захар дори от шоколадови десертчета, а също така имат и високо количество на мазнини и ароматизирани съставки. Една кофичка кисело мляко може да съдържа до 29 грама захар.

Това не значи, че непременно трябва да избягвате този продукт от диетите си. При пазаруване търсете кисело мляко с ниско съдържание на мазнини и по-малко ароматизирани съставки.

„Търсете марки с не повече от 20 грама захар в кофичката”, казва Джой Бауер, експерт по диетите на NBC и основател на подхранващи закуски. „Или купувайте обикновено кисело мляко и го смесвайте с прясно нарязани плодове”, допълва той.

Също така е добре да се добави една чаена лъжичка мед или кленов сироп, за да се контролира количеството на добавените подсладители в млякото.

2. Мюсли

Смесването на мюсли с кисело мляко може действително да повиши количеството захар което ще приемете. Половин чаша може да ви струва повече от 12 грама захар.

Неовкусеното мюсли е по-добър вариант , но не достатъчен, защото съдържа към 6 грама. Добър заместител на мюслито са ядките богати на протеин, като бадемите.

3. Спортни напитки и плодове

Помислете добре преди да се хидратирате със спортна напитка след изтощителна тренировка. Според Харвардския университет, само една напитка може да съдържа толкова голямо количество захари,  колкото цели 5 супени лъжици.

Портокаловият сок е още по-лош вариант, съдържаш 10 чаени лъжички, също колкото и бутилка безалкохолна напитка. Утолете жаждата ви с вода след тренировка, вместо да поемате такова количество захари.

4. Салата

Самата салата може да бъде много добра за вас, тъй като е богата на много витамини, благодарение на различните видове зеленчуци. Но дресинга който използвате, добавя голямо количество вредни за здравето ви захари.

Привидно, ако използвате дресинг с ниско съдържание на мазнини, не е особено добър вариант, защото пък за сметка на мазнините се добавя голямо количество захари. Най-добре е да използвате италиански дресинг, който съдържа само 2 грама.

5. Кетчуп

Дори и храната да е здравословна, добавянето на малко кетчуп всъщност не е толкова безобидно, колкото си мислите. Само една супена лъжица кетчуп съдържа една чаена лъжичка захар. Това е една шеста от препоръчителното дневно количество.

Всичко, препоръчано по-горе, не означава, че не трябва да консумирате никакви храни със съдържание на захар. Няма нужда от паника. Все още можете да се отдадете на сладки изкушения, които съдържат естествени (и малко количество добавени) захари.

„Препоръчително е да четете етикетите на храните, които купувате и да обърнете внимание на количеството захар, което те съдържат”, каза Джули Ъптън.

Тя също препоръчва, избягването на преработени и ароматизирани изкуствено храни. Ключът е да се ограничи количеството захар, която приемате. Избягвайте консумацията на храни с високо съдържание на подсладители.