Чесънът и лукът са храни, които придават на ястията изискан вкус и аромат. За съжаление, за това да се им се насладим се налага да се простим със свежестта на дъха си. Лошата миризма от устата след употребата на чесън или лук е възможно да се запази за няколко часа.

Кромид лукът и чесънът са прекрасни подправки, които правят ястието много по-вкусно и пикантно. Но в името на насладата на ненадминатия вкус ще си наложи да изтърпим лошата миризма от устата.

След консумацията на храна с чесън и лук е наложително да се въздържаме да правим делови срещи и още повече от романтични такива.

Какъв е произходът на тази миризма?

Чесънът и лукът са богати на серни вещества и етерични масла, притежаващи силна и упорита миризма. Тези съединения буквално се просмукват в неравностите на зъбния емайл, промеждутъците между зъбите и плаката.

А човек има кариес, то в зъбите оставят малки частици лук и чесън, от което миризмата само се усилва. Миризливите вещества на лука и чесъна също се отделят и в стомаха към устната кухина.

Горчица срещу миризмата на чесън

Веществата, съдържащи се в горчицата спомагат за пълната неутрализация на лошия дъх от чесъна и лука. Вземете малко горчица и я задръжте 30-60 секунди в устата, след което изплюйте.

След това изяжте половин чаена лъжичка горчица, това ще неутрализира миризмата на чесън и лук в стомаха.

Мента и зеленолистни зеленчуци

За да се преборите с миризмата на чесън или лук изяжте едно листо от мента или от някакъв друг зеленолистен зеленчук. Подходящи са прясната мента, магданоз, кориандър. Също е ефективен и ментовият чай.

Зеленчуци, поглъщащи миризмата

Отлично поглъщат неприятната миризма картофите, лимоните, гъбите и морковите. След яденето на чесън, вашият дъх чувствително ще се освежи.

Между впрочем

Но според стоматолози ако вие сте хапнали чесън или лук, то жабуренето на устата, миенето на зъбите и почистването на пространствата между зъбите с конец само за кратко време ще реши проблемът с неприятния дъх.

Докато тези храни не бъдат напълно преработени от организма, то напълно няма да е възможно да избавите от неприятния дъх.

Дъвка

Разбира се вие не е възможно да не си спомните за най-популярния и ефективен метод за „унищожаване“ на неприятния дъх – дъвченето на дъвка.

От една страна с помощта на този способ се освежава дъха, а друго се стимулира отделянето на слюнка, което спомага и за решаването на проблема с неприятната миризма от устата.

Хигиенни процедури

Както бе посочено по-горе те осигуряват само краткотраен ефект. Но все пак след консумацията на чеснова храна почистите добре зъбите и езика. Също помагат и водите за уста със съдържание на ментол, които отлично се справя с неприятната миризма от устата.

С помощта на конец за зъби можете да прочистите пространството между зъбите – „любимото“ място на малките частици лук и чесън.

Още по-добре средство от това е иригаторът за уста, който разпръсква водата на малки капчици под налягане, което осигурява най-доброто почистване на зъбите и най-ефективното.

Много по-добре от конеца за зъби, който само и единствено разпространява бактериите от пространствата между зъбите към останалите части на устната кухина. Но както бе посочено горе освежаващият ефект и краткотраен – около 30 минути след това миризмата на чесън и лук се завръща.