Синята светлина и нейното влияние върху организма е популярна тема както в научните кръгове, така и сред поддръжниците на необичайните методи на въздействие на организма.

Нараства обаче неразбирането между феновете и противниците на синята светлина. Едните твърдят, че е от полза за организма, другите са убедени, че е вредна за очите и води до проблеми със съня.

Какво мислят учените за синята светлина и как предлагат да се използва

Живот в син ритъм

За връзката между синята светлина и образуването на хормона мелатонин, който е необходим за регулацията на биоритми за регулацията на биоритмите, през последните години се говори много.

Традиционно изискване на лекарите, занимаващи се с лечението на разстройството на съня е пълно спиране на използването на устройства със сини екрани, тъй като синята светлина на монитори и дисплеи забавя образуването на мелатонин и така пречи на заспиването. Как се случва това?

Синята светлина действа на белтъка меланопсин, който се образува в специални фоточувствителни клетки на ретината на окото.

Този пигмент е необходим не за зрението, а за регулация на циркадните ритми. Тези фоточувствителни ганглионарни клетки съобщават на мозъка за интензивността на дневната светлина.

Благодарение на меланопсина се поддържа ритъм сън-бодърстване – по обяд образуването на мелатонин в главния мозък, а по-точно в епифизата, се потиска, а през нощта се активизират процесите на неговия синтез.

Следва да се добави, че мелатонинът участва не само в процеса на регулация на биоритмите. Например, премахва свободните радикали, намалява оксидативния стрес и така предпазва пигментния защитен епител на ретината на окото.

Благодарение на своите миниатюрни размери, този хормон може да проникне във всяка клетка на организма и да я защити от разрушителния окислителен стрес.

Мелатонинът също участва при функционирането на имунната система и образуването на цитокини.

Изучавайки въздействието на синята светлина върху организма, учените установяват редица интересни ефекти.

Черепно-мозъчни травми и синя светлина

Според оценки на лекари, при 30 до 80% от случаите на леки черепно-мозъчни травми възникват нарушения на съня.

В изследването учени от Университета на Аризона /САЩ/, проведено през 2019 г., установяват, че участниците с мозъчно сътресение спят с цял час повече, когато са под въздействие на синя светлина, и когнитивните им функции се подобряват.

Синя светлина и кръвно налягане

През 2018 г. учени от Англия и Германия установяват още един необичаен ефект на синята светлина. В рамките на експеримента те въздействат на светлина с дължина на вълната от 450 нанометра на група здрави мъже в продължение на 30 минути.

Изследователите измерили кръвното налягане на участниците, пулс, а също и еластичност на артериалните стени – веднага след излагането на синя светлина и няколко часа след това.

Установява се, че при излагане на синя светлина средно с 8 мм живачен стълб се понижава горната граница на кръвното. Следващи изследвания показват, че под въздействие на синя светлина се стимулира синтезът на азотен оксид, който действа отпускащо на кръвоносните съдове.

Резултатът е, че кръвното се понижава. Учените смятат, че е възможно този немедикаментозен метод да се използва за контрол на артериалното налягане при хипертония, особено в случаите, когато приемът на лекарства е неприложим, например, заради изразени странични ефекти.

Средство против умора

Изследване от 2014 г. показва, че синята светлина помага за справяне с умората и за повишаване на продуктивността. Мозъчната активност по време на излагането на синя светлина отговаря на състояние на бдителност и повишено внимание.

Заблуди за синята светлина

Контрол на кръвното, възприемане на нова информация, подобрение на съня – това са ценни ефекти, което дава надежди, че синята светлина ще стане ефективен инструмент в ръцете на лекари и психотерапевти. Но има какво още да се желае.

Още една заблуда е токсичност за очите на синята светлина. За дълъг период от време господстваше мнението, че ултравиолетовата, виолетовата и синята светлина са токсични за човешкото око, но повече от 20 години изследвания не потвърждават този факт.

Синята светлина може да е полезна за здравето и за психиката, но трябва да се използва правилно, в противен случай може да навреди.