От Университета на щата Аризона предлагат лечението на леки черепно-мозъчни травми да е с помощта на сутрешни сеанси синя светлина.

Синьото сутрин полезно при мозъчно сътресение

Леките черепно-мозъчни травми най-често могат да бъдат получени при падане на улицата, удари в главата при бой, автомобилни катастрофи и състезания.

Възможно е човек за кратко да загуби ориентация или дори съзнание, което съвсем не е задължително да се случи. Понякога човек, дори не осъзнава, че е получил травма на мозъка.

След известно време обаче получава главоболие и нарушение на когнитивните функции, които могат да продължат със седмици и дори с месеци. Половината от пострадалите се оплакват от проблеми със съня.

В рамките на изследването получили лека черепно-мозъчна травма всяка сутрин в рамките на 6 месеца в продължение на 30 минути били подложени на въздействие на яркосиня светлина с максимална дължина на вълната 469 нанометра.

Контролната група преминава през същата терапия, но с ярко жълта светлина.

Целта на процедурата е било създаване на условия за максимално ефективен сън, в рамките на което възстановяването на нервните тъкани при увреждане на мозъка е по-ефективно.

Синята светлина потиска образуването в мозъка на мелатонин – вещество, което предизвиква сънливост и подготвя мозъка за сън.

Как синята терапия помага на мозъка да се възстанови

Когато сутрин се проведе терапия със синя светлина, биологичният часовник се измества, и вечер образуването на мелатонин е по-активно, което помага за по-ранно заспиване.

Така получаваме максимално възстановяващ сън, който ускорява процесите на оздравяване.

Както показват експериментите, участниците, които сутрин се подлагали на процедури по облъчване със съня светлина, се събуждали средно с час по-рано и по-рядко страдали от сънливост през деня.

При тях също се подобрили някои когнитивни функции. Учените подчертават, че ефектът се дължи на времето на въздействие със синя светлина.

Прекарването вечерите пред компютъра или смартфона нарушава образуването на мелатонин, а сутрешната процедура облъчване, напротив, може да е ефективно допълнение към стандартната терапия на черепно-мозъчни травми.

Основното действие на терапията е, че се подобрява качеството на съня, което може да доведе и до по-бързо възстановяване.