В организма всичко е взаимосвързано – емоциите, функционирането на нервната система и състоянието на соматичното здраве.

Стрес, хронично възпаление, засягане на кръвоносните съдове, нарушение на метаболизма на въглехидратите и на мазнините негативно влияе както на вътрешните органи, така и на психиката.

Затова е трудно да се надцени ролята на храненето за справяне с всякакви здравословни проблеми. Много години се водят се води целево изучаване на влиянието на противовъзпалителната диета както на функционирането на вътрешните органи, така и на психическото здраве.

Проблеми със стреса, влияние на психиката

Съвременният живот оказва неблагоприятно влияние на психическото и на физическото здраве на много хора. В много случаи проблемът е неправилното хранене и хроничният стрес, предизвикващ емоционална неустойчивост, тревожност, депресия, хронична умора и сънни разстройства.

За много хора тези последствия от стреса стават норма за живот и те живеят с тези проявления с години. Стресът е виновен за сърдечно-съдови, неврологични и храносмилателни заболявания, разстройства на обмяната на веществата.

При стрес първоначално възникват психически и емоционални симптоми, но ако те не бъдат отстранени, проявленията постепенно преминават във физически. Това още по-силно влошава качеството на живот, добавят се негативни емоции и от появата на здравословни проблеми.

Системно възпаление като основа

Болката в гърба и в шията, спазмите на прасците, храносмилателни разстройства, увреждане на сърцето и кръвоносните съдове, много други симптоми могат да бъдат свързани със системно хронично възпаление.

То се свързва, освен с физически симптоми, то е тясно свързано и със стрес. Наличието на системно възпаление се потвърждава с изследвания на кръвта, определящи специфичните биохимични възпалителни маркери.

При възпаление се образуват свободни радикали, които увреждат мембраните на клетките – кръвоносните съдове на кожата, на вътрешните органи. Възпалителният процес се поддържа от храните, които съдържат голямо количество свободни радикали, а също излишъка от мазнини или леки въглехидрати.

Основната борба при проблеми със здравето е подобряване на хранителния режим, преход към по-здравословно хранене.

Противовъзпалителна диета

Днес учените се занимават с изучаването на противовъзпалителна диета и нейното влияние върху човешкото здраве. Има данни, че строгата противовъзпалителна диета или хранителен режим, който съдържа богати на антиоксиданти храни, сред които пресни плодове и зеленчуци, свежда до минимум или отстранява влиянието на възпалителните медиатори.

Съществува разминаване относно това кои храни са наистина противовъзпалителни. Например, някои противовъзпалителни диети извеждат на преден план плодовете, пълнозърнестите храни, бобовите и червеното вино. Други смятат сиренето и виното, бобовите за забранени храни, както и много плодове и зеленчуци.

Основа на храненето – отстраняване на вредните храни

Споровете относно различните противовъзпалителните свойства ще продължат още дълго, но едно е ясно – за борба със системното възпаление е необходимо преминаване към максимално пълноценно хранене.

За тези, които редовно употребяват спиртни напитки и пият много кафета, облекчават стреса с картофени чипсове, похапват бургери през нощта, е необходима радикална промяна на храненето.

Първоначално преходът към по-здравословно хранене може да изглежда труден. Но предимствата за психическото и физическото здраве си струват, за да се положат усилия за промяна на начина на живот.

Много хора след 2-3 седмици на такава диета усещат как сънят им се подобрява, стресът намалява, нормализира се настроението.

Диета и психика

Изследователите днес активно изучават до колко диетата играе роля за намаляване на възпалението, което може да е свързано със здравословни проблеми, предизвикващи негативни емоции и депресии.

Ново изследване с участие на 800 тийнейджъра показва повишени биомаркери на възпаление на тези от тях, които не се хранят правилно. Сред неправилно хранещите се били по-високи показателите на психическите разстройства, сред които е и депресията.

Подрастващите, чиито хранителен режим е близък до принципите на противовъзпалителна диета, били почти без тези биомаркери в кръвта. Освен храненето трябва да се контролира и здравословното състояние като цяло, да се води здравословен начин на живот.

Само от едно хранене не могат да се очакват значими положителни промени при системно възпаление.