Понякога стремежът към красота създава множество неприятности. Избръснатата гладка кожа – това е красиво. А при отчитане на съвременната тенденция за епилация на различни части на тялото, това също е модерно.

Немалък брой са мъжете и жените, които се сблъскват с проблема на врасналите косми. Те се превръщат в епицентър на абсолютно неестетични, сърбящи, възпалени пъпки.

Това състояние се нарича псевдофоликулит. Какви са основните причини за него, кой най-често страда от враснали косми и как да се справим с този проблем?

Фоликулит и псевдофоликулит – болест на кожата

Фоликулитът е разпространено кожно заболяване, при което се възпаляват космените фоликули. Най-често причина за него е гъбична или бактериална инфекция.

В началните етапи на мястото на увредените фоликули се виждат червени издатини или пъпки с бяла гнойна глава, които с времето се трансформират в трудно заздравяващи язви.

Сам по себе си фоликулитът не е опасен, но създава множество неприятности – от естетично неудобство до риск от образуване на това място на белези.

Разграничават се 2 форми – повърхностен и дълбок фоликулит. В първата група се различават няколко форми на тази патология:

  • Бактериален фоликулит – най-често причина е златистият стафилокок, който при норма обитава кожата на много хора, но не причинява особено неудобства. При порязвания на кожата бактериите могат да проникнат вътре в нея и да предизвикат възпаление при благоприятни за тях обстоятелства.
  • Псевдомонаден фоликулит – от горещи вани, развива се от псевдономас аерогиноза. Тази малка бактерия може да се озове в джакузи или в басейн с недостатъчно добре хлорирана вода. Известни са няколко случаи на болнични инфекции на псевдомонаден фоликулит. Характерен обрив може да се появи само на кожата, покрита с бански, но може да излезе и извън нейните предели. Остават чисти само главата и шията. Сред другите симптоми са главоболие, усещане за спазматични болки в корема, парене в носа, гърлото и в очите, понякога и леко повишена температура.
  • Питироспорален фоликулит – причина за него са дрождовидните гъбички от типа Malassezia furfur. Проявлението на тази патология са червени сърбящи обриви на тялото – на гърдите и на гърба, по-рядко на шията, на ръцете и на лицето.
  • Псевдофоликулит – за разлика от 3 предходни разновидности, когато причина за възпаление на фоликулите са гъбички или бактерии, псевдофоликулит – това е хронична неинфекциозна патология, която се развива заради враснали в кожата косми. Най-често се наблюдава при мъже в областта на растежа на брада. И затова началното название е псевдофоликулит барбе. Формира се и при жените в областта на бикините

Пъпки от бръснене и изгаряния

За първи път подробно описание на псевдофоликулит в областта на брадата е било направено през 1922 г. Но 30 и няколко години по-късно, през 1956 г., учените внимателно анализирали как се развива болестта, когато изчезват и когато се появяват нейните симптоми.

Английското название на псевдофоликулит барбе са пъпки от бръснене. Обикновено тази патология се развива заради неправилно бръснене и епилация – не е важно каква част на тялото - лицето, слабините, краката, главата или подмишниците.

При премахване на космите с помощта на бръсначка, кола маска или отстраняване с пинсета е възможно да започнат да растат навътре. Но кожните клетки наоколо продължават да растат, и тези косми се оказват в капан, образува се пъпка.

Псевдофоликулитът не е същото, което е изгарянето от бръснене. Така се нарича слабо изразен сърбящ обрив, появяващ се веднага след бръснене. Причина за него е раздразнение на кожата веднага след контакт с бръснарските ножчета, което се развива по следните причини:

  • Твърде чувствителна кожа;
  • Неизползване на пяна за бръснене;
  • Затъпени бръснарски остриета.

За разлика от бръснарското изгаряне псевдофоликулит може да се развие няколко дни след бръснене, когато около врасналите косми се формират пъпки.

Как да се избавим от врасналите косми

Препоръчително е използване на препарати със салицилова киселина. Това вещество от групата на антисептиците и дезинфекциращите средства се назначава също за лечение и на други разновидности на фоликулити, гноен хидраденит и други кожни заболявания.