Менискусът е обвивка от хрущялна тъкан, която се намира между бедрената и голямата пищялна кост в коленната става, и изпълнява функция на амортисьор.

Коляното поема най-големите натоварвания сред всички останали части на опорно-двигателния апарат.

Коляното се състои от 2 менискуса – латерален /външен/ и медиален /вътрешен/. Вторият е по-малко подвижен, поради тази причина най-често бива травмиран.

Травми най-често се случват при рязко сгъване или извъртане на коляното, клякане или подскачане.

Разривът на задния рог на менискуса е необратим, тъй като тъканите не се регенерират, а и няма собствена система на кръвообращение, хранителни вещества получава от циркулацията на синовинална течност.

Симптоми и причини за разкъсване на задния рог

При разрив на задния рог на медиалния менискус възниква остра болка веднага след травмирането и съпътстващото го подуване. Болезнените усещания стават по-силни при слизане по стълбите.

При леко напрежение се чува леко щракване по време на движенията, при големи е възможно ставата да блокира и човек да е принуден да приклекне.

Разривът ограничава движението на ставата, защото откъсналата се част пречи на движенията. Пострадалият често не може да се изправи на пострадалия крак.

Ако разкъсването на задния рог се съпровожда от разтягане на сухожилие, отокът е по-силно изразен.

При хора над 40-годишна възраст в резултат на обусловените от напредването на възрастта изменения на хрущялната тъкан често възниква това патологично състояние, дори при ставане от стол.

Диагностика и лечение на разрив на задния рог на менискуса

С цел диагностициране на заболяването е показна консултация при ортопед и магнитно-резонансна томография.

Възпалението, болката, ограничаването на амплитудата на движенията са присъщи за всяка травма на коляното, но локализираните болезнени усещания, характерните щракания, периодичните блокади, отичане – са признаци, че това е разрив на задния рог на менискуса.

Лечението зависи от характера на нарушението. При незначителна травма се назначава консервативна терапия – физиотерапевтични процедури, обезболяващи и нестероидни противовъзпалителни препарати.

Ако разривът се съпровожда от силен болкови синдром, обилно натрупване на течност и блокада на ставата, хирургичната интервенция е задължителна.

Подобни малко инвазивни операции се провеждат с помощта на артроскоп, свързан с монитор. Така се обезпечава минимална кръвозагуба, бързо заздравяване на раните, намалява се времето за възстановяване.

За да се минимизира болката, да се намали отока и да се преустанови вътрешното кръвотечение, след травмиране следва да се приложи студен компрес, а след това незабавно да се потърси ортопед.

За придвижване е необходимо да се използват патерици, за да се намали натоварването върху коляното. Болният крак трябва да се държи леко повдигнат.

Консултация с ортопед при разрив на задния рог на менискуса

Важно е своевременно да се потърси ортопед, който да назначи магнитно-резонансна томография. При несвоевременно лечение се развива остеоартроза, възможно е образуването на киста.

Разкъсаният менискус е в пъти по-често срещано състояние при мъжете, а както бе посочено бе горе, след 40-годишна възраст, дори и съвсем невинното натоварване като ставане от стола може да стане причина за това състояние.

А повечето мъже към 40-тата година навлизат в по-особен период от живота си, когато се опитват да започнат нов живот, като покажат, че все още са силни, все още си ги бива и затова често прекаляват с физическите натоварвания, като не спазват принципа за умереност, който важи за всички сфери на живота.