Няма лекарства, които биха могли да се смятат за абсолютно безопасни. Някои от тях изискват точна дозировка, внимателен подбор. Други са способни да предизвикат алергия или проявление на странични ефекти.

Част от лекарствените средства могат да предизвикат нездравословно привикване, или дори истинска зависимост. Ето за кои лекарства става въпрос.

Лекарствена зависимост

Зависимостта може да се прояви по различни начини. Понякога привикването формира психологическа зависимост.

В този случай болният изпитва при спиране на препарата психологически дискомфорт, страх или завръщане или обостряне на заболяването, безпокои се до тогава, докато не получи обичайната доза от „любимото лекарство“. Това е сравнително лека форма на зависимост.

По-неблагоприятният вариант е, ако приемът на лекарства предизвика в организма някакви патологични изменения, с които болният се опитва да се справи със същия препарат, постепенно увеличавайки дозата.

В резултат могат да се получат сериозни нарушения в работата на органите и системите, но прекратяването на приема на лекарството ще спомогне за възстановяване на нарушените функции и за подобряване на здравословното състояние.

Най-опасна е физическата зависимост, развиваща се в случаите, когато компонентите на лекарството се намесват в обменните процеси на организма.

Спирането на препарата предизвиква истински срив и абстинентен синдром, с всички произтичащи от това последствия. За лечение на физическата лекарствена зависимост се налага продължително и сериозно лечение под контрола на специалист.

Лекарства, предизвикващи привикване и зависимост

1. Слабителни

Стремежът на жените да отслабнат понякога ги тласка към необмислени действия. Например, към постоянен прием на слабителни.

В резултат на неправилния прием дебелото черво загубва способността си да функционира самостоятелно, без слабително. Спирането на лекарствата от тази група предизвиква жесток запек.

Какво е решението?

Правилно хранене, включващо достатъчно количество растителни влакна, растителни мазнини, млечно-кисели продукти. Задължително трябва да се следи за поддържане на водния баланс – да се пие достатъчно чиста или минерална вода.

Временно трябва да се спре приема на силни чайове или на кафета. Лечебната гимнастика, и по-точно йогата, е препоръчителна.

2. Капки за нос

Вазомоторният ринит е съвсем обичайно явление за тези, които страдат от алергия. Привикването към капките се развива много бързо, и след това човек с години не може да се отърве от навика под ръка да има по една опаковка капки за нос.

Струва му се, че ако навреме не капне в многострадалния си нос заветната капка, със сигурност няма да може да диша, както трябва.

Това е така, защото от високите дози свиващ кръвоносните съдове препарат носоглътката бързо отича, и дишането действително става трудно.

Как да се справите?

Трябва да преодолеете психологическата зависимост. Като за начало можете да започнете с разреждане на капките с физиологичен разтвор или с вода, като постепенно понижавате концентрацията на препарата.

3. Сънотворни, транквиланти, антидепресанти

Препаратите, назначавани при депресия, безсъние, повишена тревожност и превъзбуда, са способни да предизвикат привикване и зависимост.

Неправилният подбор на лекарствата, безконтролният им прием може да доведе до формирането на сериозна зависимост, и физическа и психологическа.

Това не е наркомания, но рязкото спиране на препарата е напълно вероятно да предизвика абстиненция и сериозно влошаване на здравето на човека, който го приема.

Привикването често е свързано и с това, че организмът престава да реагира на първоначалната доза на лекарството, и дозата през цялото време трябва да е увеличава.