Учени от Университета Брюнел Лондон установиха, че генетичната склонност към напълняване понижава риска от рак на гърдата.

Как мастната тъкан може да предпазва от два вида рак

Изследователите анализирали данните от британската биобанка с метода на рандомизацията на Менделеев. Те сравнявали заболеваемостта от рак сред хората, които са генетично предразположени към трупането на излишни килограми, и тези, които напълнявали без значение от наличните гени.

Оказва се, че макар и по-пълните жени по-често да се разболяват от рак на гърдата, при тези, които са предразположени генетично към пълнота, рисковете от развитие на това заболяване са значително по-ниски.

Също така пълните мъже по-рядко развиват рак на простатата. И тази зависимост е по-силно изразена сред мъжете, чиято работа е свързана с въздействие на канцерогенни вещества.

Това потвърждава хипотезата, че мастните клетки са със съществен принос в поглъщането и безопасното съхраняване на вредни химически съединения.

На по-късен етап учените планират да изяснят как точно склонността към напълняване дава защитен ефект върху рака на простатата и на млечната жлеза. Това би позволило разработването на механизми за създаване на такава защита без негативен ефект от увеличаването на теглото.

Природата взема едно, но дава друго сериозно предимство

Това проучване може да се приеме за доказателство, че когато природата ни ощетява в дадено нещо, в случая, предразполага към трупане на килограма, дава съществено предимство в друга насока, осигуряване на известна защита от онкологични заболявания.

Затова свалянето на килограми не трябва да се прави на всяка цена. На някои просто им е заложено да бъдат по-пълни и това в никакъв случай не трябва да ги кара да се чувстват непълноценни.

Пълнотата е може би по-сериозен проблем за децата в ранна училищна възраст, които често са подигравани от своите съученици за наднормените килограми.

Това обаче е временно явление, годините минават, децата порастват, разбира се, обидите от училище понякога остават като много неприятен спомен, който ни съпътства и в зрелостта. Но ето това изследване показва, че може би има нещо много важно, заради което пълнотата е голямо предимство.