Тази статия е страшен сън на хипохондрика. И да не казваме, че са ни предупреждавали.

На какви симптоми да обръщаме внимание

1.Умора

Това е симптом, който може да се каже, че е известна степен модерен – това означава, че на човек му се налага много да работи и малко да спи. Но ако умората не ни напуска дори след почивните дни и отпуска, е възможно проблемът съвсем да не е в натоварванията.

Умората – това е общ симптом на огромен брой заболявания, и на първо място е добре да се вземе направление за ендокринолог, да се провери дали функционира правилно щитовидната жлеза.

2.Изпотяване

Обилното изпотяване е нормално при тренировка, също така през нощта, ако в спалнята е горещо. Възможно е внезапните пристъпи на жега да не са свързани с физическата активност и дори да не е с топлото одеяло, а със запушване на коронарната артерия. А това вече може да доведе до инфаркт. Затова първо регулиране на радиатора или на климатика в спалнята, и след това, ако не помогне, на преглед при кардиолог.

3.Киселини

Може да не се обърне внимание на странното парене в гърдите, като това се приписва на изядените сладкиши на обяд. Понякога обаче усещанията, сходни на киселини, сигнализират не за проблем със стомаха и хранопровода, а за сърдечни нарушения.

Затова и трябва да мислим не за това кога да пием газирана вода или вода със сода бикарбонат, а как да си вземем направление за кардиолог.

Киселините могат да сигнализират и за рак на хранопровода, но това е в по-редки случаи. Обикновено е необходима промяна на хранителните навици.

Ако често се преяжда, може да е достатъчно просто да опитаме да се преборим с този вреден навик и киселините ще спрат.

Срещу киселините помагат антацидите, но те трябва да са крайна мярка и да се приемат, след като изписани от специалист. Ако преценим, че не можем да се борим с киселините, и сме опитали всичко, за да се справим с тях, но безуспешно, то правилното решение е може би следното.

Обаждаме се на личния лекар, описваме симптомите, които съпътстват киселините, и съответно ще вземе решение дали ни даде направление за гастроентеролог.

Личните лекари по правило са специалисти или по педиатрия или по вътрешни болести, затова биха могли да ни дадат много ценни съвети как да се преборим с киселините.

Обикновено те предписват препарат, който смятат, че може да ефективен срещу киселините и при нас да подейства. След това ни дават препоръка, ако не помогне, да се явим на консултация при тях след месец, и тогава вече можем да очакваме да ни се даде направление за специалист по гастроентерология.

4.Безпричинно сваляне на килограми

Много хора мечтаят да отслабнат без диети, упражнения и промяна в начина на живот. Затова ако килограмите започнат да се топят от само себе си, това се възприема като повод за радост.

Всъщност не трябва да се бърза със заключенията. Рязкото внезапно отслабване – това е един от признаците на онкологичните заболявания. Затова помислете, че е могло да доведе до отслабване заедно с лекар.

5.Трудности с преглъщането

Ако все по-често се замисляте за това, че храната трябва да се дъвче по-дълго, да пиете и вода, за да погълнете залък хляб, който е заседнал в хранопровода, макар и да не поглъщате храната като гладен вълк, е добре да си поискате направление за гастроентеролог.

Ракът на хранопровода често напомня за себе си именно с невъзможността нещо да се преглътне. По-вероятно е обаче да трябва просто храната да се сдъвква по-добре.

6.Болезнена менструация

Болезнената менструация – това е доста разпространено явление, и по телевизионните реклами често ни напомнят, че през този период трябва да се пие нещо обезболяващо и всичко ще отшуми.

Едно е обаче дисменорея, която възниква заради особености на организма. Друг е въпросът с ендометриозата, поликистозата и други заболявания, заради които менструацията става особено болезнена. Проверете здравето си.

7.Запек

Трудно е да се игнорира, разбира се. Но за него обикновено вина има неправилното хранене и баналният недостиг на вода. Ако всеки път приписвате вината на сандвичите, то може да не забележите, че така организмът сигнализира за диабет.

8.Недоспиване

Сутринта чувствате, че изобщо не сте лягали да спите. Ако сте си легнали преди 5 часа, то главоболието след събуждане е естествена реакция на организма на недостатъчния сън.

Ако сутрин обаче отново ви се спи, независимо колко сте спали, може би страдате от недостиг на кислород, заради обструктивна сънна апнея.

Това е спиране на дишането по време на сън, често се среща при хъркащи хора. Опитайте да запишете своето хъркане и послушайте този запис с лекар.

Ако между вдишванията има големи паузи, то трябва да се вземат мерки и да се лекува и хъркането.

9.Суха кожа

Кожата е станала прекалено изпъната, лющи се, сърби, макар и това да не прилича на алергия. Възможно е това да се дължи на по-хладното и дори студено време. А може би това са нарушения във функционирането на щитовидната жлеза или дори признак на автоимунни заболявания.

10.Премръзване на ръцете и на краката

Пръстите при студено време бързо премръзват и изтръпват, а след това избледняват и дори побеляват?

Виновни може да са студеното време, ръкавиците не според времето, или синдром на Рейно, не толкова рядко заболяване, заради което страдат кръвоносните съдове в пръстите.

Обличайте се по-топло, и на преглед при лекар.

11.Ноктите променят цвета и формата

От маникюра не е останал и помен, но съдбата по чертите на ноктите не може да се прочете. Вълнообразните нокти могат да сигнализират за анемия, промяна на цвета на части от ноктите – за проблеми с бъбреците, а удебеляванията и издатините в областта на кутикулата – за заболявания на сърцето или на белите дробове, заради които на тъканите не им стига кислород.

12.Аристократично пребледняване

Ако видът ви в огледалото изглежда като на Снежанка, или на вампир, то това е повод да се направи кръвно изследване и да се проверят нивата на хемоглобин.

Пребледняването е един от признаците на желязна дефицитна анемия, справянето с която е много лесно, ако започнем да се храним по-пълноценно и започнем да приемаме специални добавки с желязо.

13.Промяна на почерка

Възможно е почеркът ви да се е променил, защото сте забравили кога за последно сте писали нещо на ръка. За грозно написаните букви може да е виновен треморът, тоест треперене в ръцете, което сигнализира за различни заболявания, до болестта на Паркинсон.

14.Световъртеж при ставане

Ако няколко часа подред сте стояли пред компютър, прегърбени напред, а след това станете рязко, ще получите световъртеж, но това ще мине бързо.

Ако обаче постоянно чувствате световъртеж, когато ставате от дивана или от стола, то това вече е сигнал, може би страдате от анемия.

Разходките и тренировките всеки ден могат да помогнат, но преди да съставите програма, посетете лекар.

15.Крампи в краката

Спортистите, особено начинаещите знаят, че крампите могат да се появят, заради твърде силно натоварване. Необходимо е да се коригира програмата за упражнения, и всичко става нормално.

Ако обаче пристъпите се появяват, когато просто се качите по стълбите, то това не е много добре. Възможно е в артериите на долните крайници да се образуват тромби, и по-добре това да се изясни колкото се може по-рано.

16.Трудно е да си направим сметката

Математиката може и да не е вашата сила, тогава това е нормално. Или просто сте толкова уморени, че не можете да изчислите колко пари сте похарчили. Това обаче може да е признак на ранен Алцхаймер. За всеки случай проверявайте – дали просто имате трудности да смятате наум или на глас, или може би трябва лекарска помощ.