От състоянието на сърдечно-съдовата система и кръвообращението зависи протичането на много жизнено важни биохимически процеси в организма.

Кръвта може да изпълнява своите функции само при условие на постоянно движение, но е възможно да възникват предпоставки за поява на най-различни нарушения и патологии.

Има симптоми, които могат пряко или косвено да сигнализират за проблеми с кръвообращението.

Кога нарушеното кръвообращение е признак на болест

Изтръпване и мравучкане на крайниците – тревожен симптом

С това явление се сблъскват всички, особено през нощта, когато тялото и крайниците дълго време се намират в неудобна поза.

Това състояние е с название парестезия и не е болест. Но паренето, изтръпването и мравучкането се появят без особена причина.

Подобна симптоматика може да е следствие на заболяване като остеохондроза или дискова херния.

В последния случай причината за появата на неприятни усещания е притискане на нерв, като най-често това се наблюдава от едната страна. А това означава, че характерните признаци засягат само едната ръка или крак.

Парестезията може да има и друга, по-сериозна причина – това е инсулт. Различни проблеми във функционалността на кръвоносните съдове е възможно да предизвикат нарушения на кръвообращението, затова няма да е излишна консултация поне с личния лекар, за да се установи причината за неприятното явление.

Промени в цвета на кожата - признак на нарушения на циркулацията на кръвта

Ако кожата на лицето, ръцете или на другите части на тялото придобие блед и синкав нюанс, то това е сигнал за тревога. Подобен симптом е характерен за заболявания на периферните артерии.

Посиняването на кожата – цианоза, сигнализира за недостатъчно ниво на кислород в кръвта. Когато кръвта няма достатъчно хемоглобин, потребностите на тъканите от хранителни вещества не могат да бъдат осигурени. 

В резултат кожата придобива синкав оттенък първо в най-отдалечените участъци на сърцето.

Причините за този дисбаланс винаги са свързани със забавяне на кръвообращението и спазъм на кръвоносните съдове. А понижаване на нивата на кислород в малкия кръг на кръвообращение могат да са следствие на хронична сърдечна недостатъчност или порок на сърцето.

Във всеки случай диагноза може да се постави само от специалист, затова следва първо да се консултираме с личния лекар, който ако прецени, ще даде направление.

Но дори и да се изключат сърдечно-съдови заболявания, е голям рискът от откриване на заболявания на дихателните органи – бронхиална астма, бронхит, пневмосклероза и др.

Болка и слабост в мускулите

За съжаление, рядко се подозира нарушение при периодични болезнени усещания в краката. Обикновено те отшумяват при прекратяване на движението, тоест в състояние на покой, затова болният е склонен да приписва всичко на умората и на дългото ходене.

Дори появилото се куцане невинаги става повод да си запишем час при личния лекар. Този симптом може да е вследствие на много различни заболявания - от патологии на кръвоносните съдове до стигне до травми.

Нарушение на кръвообращението на долните крайници може да се дължи на атеросклероза, предизвикваща запушване на кръвоносните съдове с плаки.

В резултат долните отдели на крайниците страдат от недостиг на кислород, което предизвиква болка и други неприятни симптоми.

За появяващо се периодично куцане виновни е възможно да бъдат и други заболявания – захарен диабет, различни инфекции, интоксикации на организма, травми.

В особената рискова група са пушачите. Съдържащите се в дима токсични канцерогени нарушават структурата и артериите, стимулират образуването на атеросклеротични плаки и повишават риска от формиране на тромбози.

Нарушения в интимния живот

Възбуждането е обусловено от притока на кръв към половите органи, нарушеното кръвообращение може да представлява препятствие за осъществяване на нормален полов живот. И това се отнася не само за мъжете, но и за жените.

Препаратите, усилващи ерекцията и повишаващи сексуалното желание, едва ли ще могат да помогнат в тази ситуация.

Проблемът е необходимо да се реши заедно с кардиолог и, разбира се, от личния лекар, който е основна фигура в българското здравеопазване.

В повечето случаи нарушението на кръвообращението не е свързано с тежки патологии, а с неправилен начин на живот.