Група експерти в рамките на проект, финансиран от НАСА, съобщават, че престоят в космоса влияе на имунната система на космонавтите и се събуждат скрити в техните тела вируси. Затова и покорителите на космоса често боледуват от различни видове заболявания, най-честите от които са херпес вирусите.

Как космосът успява да събуди скрити в тялото вируси

В изследването взели участие 89 космонавти, които дали слюнка, докато били на борда на космически кораб и по време на престой на Международната космическа станция.

Оказва, се че колкото повече космонавтите прекарвали извън земната атмосфера, толкова повече се повишавала концентрацията на различни щамове на херпес вируса в тяхната слюнка.

Така, вирусът на обикновения херпес тип 1 бил установен при 51% от космонавтите на борда на космическия кораб и при 61% от обитателите на Международната космическа станция.

Съдейки по резултатите от изследванията, вирусът се намирал в активна фаза.

Няколко от космонавтите, развили херпес зостер, който се предизвиква от друг херпес вирус тип 3. Също учените установили, че в космоса концентрациите в слюнката на вируса Епщейн-Бар – херпес вирус тип 4, който предизвиква инфекциозна мононуклеоза.

Заболяването, предизвикано от херпес вируси, се проявило в момента на престой в космоса при всеки 14-ти космонавт – 7%. А при 57% от участниците в проекта били установени по-високи концентрации на херпес вируса в слюнката.

Всички тези вируси живеят в телата на повечето хора на Земята. Но имунната система на обикновения човек е достатъчно силна, за да ги поддържа в спящо състояние.

По време на полети в космоса космонавтите в продължение на седмици и дори месеци са изложени на действието на космическо облъчване, почти пълната липса на гравитация.

Претоварване на тялото от пребиваването в космоса

Тялото се претоварва още при излитане и кацане. Към това се добавят многобройни стресови фактори под формата на нарушени циркадни ритми, престой в ограничено пространство с едни и същи хора.

В резултат в телата на покорителите на космоса се образуват големи количества кортизол и адреналин, които потискат действието на имунната система.

Имунните клетки, които трябва да потискат и унищожават активиралите се вируси, стават по-малко ефективни, и това състояние продължава до 60 дни след завръщане на Земята.

Предходни изследвания показват, че космонавтите по-често страдат не само от атрофии на мускулите и свързаните с това патологии на костните тъкани. Но при тях е повишен риска от Алцхаймер, рак и артмии.