Косата играе важна роля за определяне на самооценката и самочувствието при мъжете и жените.

Учените смятат, че нормалната загуба на коса е от 50-100 косъма дневно. Но в някои случаи косата капе много упорито и трябва да знаете, че съществуват различни видове оплешивяване. Затова преди да започнете лечение, трябва да установите причината за загуба на косата.

Най-честата причина на оплешивяването е мъжкият хормон тестостерон, който се отразява на космените фоликули. Получава се дефект в метаболизма на тестостерон, т.н. деходротестостерон. Той се натрупва в по-големи количества и оказва влияние на луковицата на косъма и той пада преждевременно.

При някои жени се произвежда огромно количество тестостерон и затова те също са застрашени от загуба на коса. Проучване, проведено в САЩ и публикувано в списание “Cell”, показва, че ако отскубвате косъмчетата на косата, може да се получи обратен ефект и на тяхно място да се появят много повече.

Според изследване, проведено върху 200 мишки в университета на Южна Калифорния, след скубане на малка област от козината им, във всяка зона от 1 сантиметър се появяват стотици нови косми.

Експертите определят резултатите като чудесни за науката, но не са сигурни, че могат да доведат до откриване на лек за човешката плешивост. Известен факт е, че милиони хора по света страдат от оплешивяване, независимо дали настъпва в тийнейджърска възраст, или след 50 години. Част от жените, също са засегнати от окапване на косата, най-често поради психологически проблеми.

Екипът от учени на Южнокалифорнийския университет проследява дали космените фоликули създават връзка по между си. Оказва се, че скубането на косата стимулира растежа на косата.

В серия от експериментите са отстранени 200 космени фоликула от кръгъл участък от кожата на опитните мишки. Скубането на по-малък брой косми, например в зона от 5 мм, води до появата на 450 - 1300 нови. Възможно е при скубането да се възвърне само отскубнатия косъм, без да се появят нови.

Засегнатите фоликули (луковици на косъма) изпращат сигнали до своите съседи, като стимулират имунен отговор. Според тях те съобщават на съседните фоликули, че растежът трябва да започне.

Според част от учените космените фоликули реагират на изтръгването и създават връзка по между си. Според водещия изследовател Чен-Минг Чуонг, луковиците на космите колективно решават кога да достигнат реакция чрез „кворум-наблюдение“, а фундаменталните изследвания могат да допринесат за откриване на нови методи за лечение на алопеция ареата (Alopecia areata). Това е вид косопад, който се разглежда като автоимунно заболяване.

Според професора по регенеративна медицина, Крис Мейсън, получените резултати са много обндеждаващи, но не се знае дали ще са достатъчно ефективни в лечението на плешивостта при мъжете и жените. Учените са провели редица тестове върху косата.

Те установяват, че няма качествена промяна. Според Мейсън успешно лечение на оплешивяването ще бъде възможно, ако се използва крем или инжекция и няма нужда да се чака докато се оплешивее напълно.

Много от хората, страдащи от оплешивяване, се примиряват със състоянието си. Съвременната медицина е създала разнообразни варианти за предотвратяване или намаляване на загубата на коса. Методите за лечение включват лекарствени продукти с локално приложение, системно лечение, чрез таблетки, мезотерапия или хирургична намеса.