Към края на 19-ти век туберкулозата оглавила класацията на най-смъртоносните заболявания, убивайки почти всеки 7-ми жител на Европа и САЩ. Но свещеният ужас пред микобактериозата – едно от другите названия на туберкулозата, довел до появата на редица полезни изобретения и тенденции, променили света към по-добро.

1. Късите поли

Долната част на дългите поли и рокли могат да обират не само праха от улицата, но и туберкулозния бацил, който „дебнел“ в мръсотията. Когато тогавашните учени открили въздушно-капковия механизъм на предаване на инфекциите, дамите започнали постепенно да носят по-къси поли и рокли.

И очевидно тази тенденция на скъсяване на полите и роклите се е запазила, въпреки времето.

2. Бръснене на брадата

В началото на 20-ти век буйната брада и големите мустаци били обявени за развъдник на туберкулозни бацили. Под натиска на лекарите външният вид на мъжете се променил завинаги. А гладко избръснатото лице се превърнало в символ на здравословен начин на живот.

3. Шезлонг

През 1885 година доктор Ливингстън Трюдо, един от водещите американски лекари, борещи се с туберкулозата, основал туберкулозен санаториум. Трюдо настоявал, че на пациентите им е нужен пълноценен отдих. Така се появил „медицински стол“, предшественик на съвременните дивани и шезлонги.

4. Вафлен конус

През 90-те години на 19-ти век сред лондонската беднота бил популярен сладоледът „penny lick“ /“близни за пени“/. Изблизвайки порцията за стотинка, купувачът връщал посудата на продавача, който го пълнил за следващия клиент.

Но още през 1899 година «penny lick» бил забранен, поради опасност от разпространение на инфекции. А през 1904 година се „родил“ безопасният вафлен конус.

5. Лоджии и балкони

Създателите на първите санаториуми изграждали пред входовете тераси за лечебни въздушни бани. По-късно се установило, че озонът не е панацея срещу бактериите. Но хората вече се заразили със здравословната идея за отдих на свеж въздух в рамките на техния дом.

6. Вещите за еднократна употреба

Докато хората не са знаели за бактериите, те нямали нищо против да ядат от посуда, на която има чужда слюнка. Но информираността за произхода на инфекциите довела до появата на „здравословни“ чаши от картон, хартиени салфетки и други прибори или посуда за еднократна употреба.

7. Разпространение на парковете

Борбата с туберкулозата накарала хората да мислят, че отдихът в природата не само лекува, но и предотвратява микобактериозата. Градските санаториуми били заобиколени от паркове, които днес са със свободен достъп.

8. Отказ от плюене

През 19-ти век в обществения транспорт, заведенията и дори в театрите плюенето не се е считало за нещо срамно. През 1904 година Американската асоциация на пулмолозите обявили война на „мръсния навик“. „Престанете да плюете, тъй като по този начин обричате някого на смърт!“ – призовавали лекарите и това сработило.

9. Растеж в Югозападните градове

Много от хората с болни бели дробове, повярвали в целебната сила на топлия климат, се насочили към американския югозапад, което довело до бурен растеж на градовете Денвър, Лос Анджелис, Албукерк. А град Пасадина възникнал като поселение на болните от туберкулоза от Индиана.

10. Поколение на привържениците на хигиената

Знанията за начините за разпространение на инфекцията коренно променили начина на живота на човека. Децата вече се учат да мият ръцете си преди хранене и да мият зъбите си 2 пъти дневно. Тези стандарти ние следваме и сега.