Колкото по-плодовит е мъжа, толкова по-дълго той ще живее. Така смятат учените от медицинското училище към Станфордския университет в САЩ, изследвали 12 хиляди мъже от 20 до 50-годишна възраст, които потърсили медицинска помощ поради безплодие.

Способността на нашата силна половинка да има потомство се определя основно от качеството на мъжките полови клетки. Ако сред тях има много нежизнеспособни или те са просто малко, то рискът той да си отиде от този свят по-рано от нормалното рязко нараства.

Велосипедистите рискуват

Една от основните функции на мъжкия организъм е репродуктивната и ако тя се влоши, това означава, че нещо неблагоприятно се случва с него.

Преди време доста изследователи дори препоръчваха анализът на семенна течност да се включи към общите лабораторни изследвания наред с кръвната картина, за да се определя по този начин здравословното състояние на мъжете.

Световната здравна организация е разработила специални норми за качеството на спермата – мъжките полови клетки е необходимо да бъдат не по-малко от определено количество, те трябва да имат определена подвижност и структура.

Разбира се, във всеки случай не и без нежизнеспособни. А количеството аномалии не трябва да бъдат прекалено много. Ако някой от показателите не се вписва в нормативите – а те са изработени въз основа на 100-тици хиляди изследвания, то средностатистическата жена от такава семенната течност не е длъжна да забременее.

Въпреки това способността за зачеване при всеки е различна. Има жени с много високо ниво на фертилност, те могат да забременеят дори от най-бавните и с лошо качество сперматозоиди. Но това е изключение, а не правило.

Изследването на еякулата или на семенната течност, се нарича „спермограма“. Специалистите съветват внимателно мъжете да се отнасят към избора на лаборатория, която предлага такива услуги. Далеч не навсякъде този анализ се прави грамотно.

При това мъжките полови клетки са изключително чувствителни към вредни въздействия. И именно поради това на лекарите им е много трудно да определят истинската причина за мъжкото безплодие. Тъй като безценните клетки биват погубвани далеч не само от инфекции, но и от абсолютно безобидни на пръв поглед неща.

Скрит враг номер №1 са напитките в пластмасови бутилки. От пластмасата в течностите се отделят нейните съставни части – фталати и бисфенол А. Тези вещества са подобни на женския хормон естроген.

Колкото повече те се натрупват в организма, толкова по-малки стават шансовете за щастливо бащинство. Още повече, ако жената, бъдещата бременна, е пила вода или сокове от пластмасови бутилки голяма е вероятността впоследствие детето ѝ да има проблеми с развитието на половата му система.

В частност, при момченцата – намаляване на броя на активните сперматозоиди и забавено развитие на простатата и тестисите.

Изводът – купувайте напитки в стъклени бутилки. Казаното се отнася и за другите храни. Ако имате избор по-добре предпочитайте опаковки от стъкло или от картон.
Вредни за спермата могат да бъдат дори и някои, оказва се, оздравителни мероприятия.

Например, честите и продължителни разходки с велосипед. Според учените от Бостънския университет, сред жертвите на безплодието най-често се срещат запалени колоездачи – около 40%.

Тоест тези, които карат колело 5 и повече часа седмично. Това се обяснява с факта, че мъжете, стоейки на „най-важното си“, притискат кръвоносните му съдове, нарушава се храненето на тестисите и оттам идват и всички останали проблеми.