Много млади хора и от по-старото поколение обичат да чоплят семки.

Печеният слънчоглед за много е любимо лакомство.

Но се носят слухове, че яденето на семки увеличава риска от опасни заболявания и хирургични патологии, например, от апандисит.

Редно ли е да включим слънчогледовото семе в здравословното меню или това е отличен източник на растителни мазнини, витамини и минерали?

Колко калории съдържат семките и вредни ли са те за фигурата?

Полза от слънчогледовото семе – витамини, минерали

Слънчогледовите семена са богати на растителни мазнини, които са полезни за организма.

При пресоване на слънчогледово семе се получава растително масло, което е много популярно у нас при приготвяне на храна.

Но това не е единственото негово полезно свойство.

В семената има много магнезий и калций, необходими за човешкото здраве, а също и витамините от група В, които често не достигат.

Голямото количество растителни мазнини в слънчогледовото семе предполага съдържание и на мастноразтворими витамини – особено много са ретинол и токоферол.

Освен това се съдържа и достатъчно количество витамин Д, необходим за здравето на скелетните кости.

Витамините не се губят при продължително съхранение, но частично се разрушават при запичане на семената, което прави печените семки не толкова полезни.

Суровите слънчогледови семена са богати на ненаситени мастни киселини, които спомагат за поддържане на красива и здрава кожа.

Промяна на състава на мазнините при запичане

Максимална полза за здравето носят само добре изсушените и необработени слънчогледови семена, които се съхраняват правилно.

Ако бъдат обелени, губят част от витамините от група В, а растителните мазнини се окисляват, прегарят.

Ако семената бъдат запечени, витамините се разрушават още по-активно, ненаситените мазнини под действието на високата температура губят полезните си свойства.

Затова предлаганите по магазините запечени и обелени слънчогледови зърна в пакетчета от гледна точка на здравето са безполезни, макар и да са вкусни.

Влияние върху здравето, провокация на заболявания

Производителите препичат семената и ги опаковат, но не мият предварително семената.

Не правят това и повечето потребители, които купуват семената от магазини.

Шлюпката на слънчогледовото семе може да съдържа на повърхността си токсични съединения или бактерии, яйца на паразити, които предизвикват инфекциозни заболявания.

Макар и това да не възниква често, но и този сценарий не може да се изключи напълно.

Певци и хора, които говорят много, не трябва да ядат слънчогледово семе.

Маслата, съдържащи се в ядрата на слънчогледовото семе, покриват повърхността на лигавиците и частично връзките с мазен слой, което води до сухота на лигавиците и дискомфорт.

След яденето на слънчогледово семе е трудно да се говори много или да се пее, а също е възможно нарушаване на бъбречната функция при наличие на заболяване.

Резерви към семките имат и зъболекарите.

Макар и твърдението, че рушат зъбите да е силно преувеличено, заболявания на устната кухина като гингивит или стоматит, са напълно възможни.

Острите краища на слънчогледовите шлюпки могат механично да травмират венците.

Семената, поради съдържащите се в тях масла, притежават изразен диуретичен ефект.

Забранени са при наличие на холецистит, бъбречни увреждания и дискинезия на жлъчните пътища.

Не са препоръчителни и за хора с панкреатит.

Прекаляването със семките вечер може да предизвика усещане за тежест в корема и гадене, често предизвикват и запек.