Потиснатото настроение обикновено отминава от само себе си, но процесът може да се ускори до известна степен.

Следпразничният синдром – това е потиснато състояние, което възниква след период на празници, и най-вече, ако те са продължителни.

Представете си – отбелязвате някакъв значим празник, например, Коледа и Нова година. Дълго сте се подготвяли за тях, съставили сте си меню, план за действие за всички почивни дни и активно сте се радвали.

След това обаче идва и първият работен понеделник, и докато предходната работна седмица започна от вторник и работните дни бяха по-малко, то тази вече с пълни 5 работни дни, освен това и мрачното, студено и влажно време, което се установи, също допринася за потиснатото настроение.

След толкова почивни дни и по-кратка първа работна седмица на новата 2023 г. би трябвало да се чувстваме добре, отпочинали най-вече, наспали се, но вместо това повечето сме по-скоро апатични, раздразнителни и не изпитваме голямо желание да общуваме с приятели.

Сред възможните симптоми е безсъние, тревожност – на пръв поглед безпричинна, проблеми с концентрацията.

Доста сходно може да е усещането след пътешествия и отпуски – всичко онова, заради което се измъкваме от рутината. Колкото повече продължава този период на почивка от ежедневието, толкова по-болезнени ще са последствията.

Защо възниква следпразничният синдром

Причините може да са няколко.

Почивните дни свършиха, а предстоящите са далеч

Обяснението е много просто, но в него има повече смисъл, отколкото изглежда. Обикновено подготовката за тържеството заема немалко време. Докато се занимаваме с това сме превъзбудени, приятно разтревожени.

Денят Х се възприема като нещо важно, в него се влагат много сили. Затова, когато мине, това се усеща като голяма загуба. Завършен е голям проект, който е заемал всичките ни мисли в последно време, и засега не е ясно как да продължим по-нататък.

Празникът оправдава очакванията

Празникът или ваканцията са били толкова прекрасни, ярки и запомнящи се, че ежедневието на техния фон изглежда тъжно и мрачно. Контрастът води до потиснато настроение.

Изчерпва ресурсите

След отбелязването на Коледа и Нова година много от нас установяват, че почти са изразходили средствата, които са получили като трудови възнаграждения, хонорари и други преди празниците, накратко излезли са извън пределите на бюджета, който са предвидили, това е повод да не се чувстваме особено добре.

И дори всичко да е минало прекрасно, дълго сме се намирали в емоционален подем, подхранвайки се от хормонален коктейл.

Празникът е завършил, еуфоричните хормони са понижили нивата си, затова ни става някак по-тъжно.

Как да се справим със следпразничния синдром

Добрата новина е, че този синдром отминава доста бързо – за около 2-3 седмици. Неприятните усещания основно са свързани със завръщането към ежедневната рутина – изпълнението на служебните задължения, затова процесът трябва да не е толкова болезнен.

1.Отделяйте време за физическа активност

Не е задължително веднага да се засилите към фитнеса, особено ако през 2022 г. изобщо не сте спортували. Леките разходки, домашните танци – всяка физическа активност е от полза, за да се справим с потиснатото настроение след празниците.

2.Планирайте

Проектът Коледни и Новогодишни празници е приключен, затова и делниците ни се струват понякога празни. За справянето с това ще ни помогне списъкът със задачи. Ще ни даде представа, че имаме какво да правим.

И по-важното, когато имаме такъв списък, ще ни е трудно да не правим нищо и да се отдаваме на униние, толкова много задачи имаме пред себе си.

Включете в списъка не само необходимите неща от рода – да изперем якето, да дадем палтото на химическо чистене или да направим основно почистване на къщата.

Много важни са приятните неща, например, посещение на изложба или пътуване извън града през почивните дни.

3.Опитайте нещо ново

Когато човек опитва нещо ново или дори се подготвя за това, се отделя допамин – хормонът на мотивацията и възнаграждението. Това влияе на общото усещане за щастие и удовлетворение.

4.Бъдете снизходителни към себе си

Ако все още нямате сили, чувствате се отпаднали, не можете да се съсредоточите и сте потиснати, когато преглеждате социалните мрежи, където всички започват нов живот, не обвинявайте себе си. Това състояние на потиснатост и безсилие ще премине. Дайте на себе си време, за да се възстановите.

Ако в рамките на 2-3 седмици след връщането на работа не стане по-добре, това е повод да се консултираме с психолог и да се уверим, че не сме сблъскали с истинска депресия.