При опити за забременяване съществуват множество различни методи за повишаване на фертилността, от диета за повишаване на фертилността до репродуктивни технологии.

Възможно е някои от вас да са чували за процедура скрачинг, скарификация или активация на ендометриума.

Скрачинг в превод от английски – драскотина или увреждане на ендометриума, това е процедура, която е предназначена за повишаване на шансовете за забременяване при провеждане на процедури инвитро оплождане.

Ако желаете да забременеете, лекарят може да ви препоръча тази процедура. Следва обаче да сме наясно с всички доказателства за ефективност, преди да се съгласим.

Какви са последствията от скарификацията или скрачинг на ендометриума

Как се прави скрачинг на ендометриума

Тази процедура не изисква много време. Не се налагат никакви разрези, и не е нужно да се приемат обезболяващи препарати или да е необходима упойка.

Лекарят въвежда малък тънък инструмент, известен като катетър на Шепард за биопсия, през маточната шийка в маточната кухина.

Този инструмент напомня малко на пила, използва се, за да може внимателно да се надраска или увреди маточната лигавица.

Понякога се използва друг инструмент – кюрета на Пейпъл. По-твърда е, и според научните изследвания, процедурата с нея е по-болезнена, а резултатите са еднакви.

Увреждането на ендометриума е до известна степен болезнено и свързано с малко кръвотечение.

Възможно е да предизвика някакви спазми, сходни на менструалните или такива, които се изпитват по време на поставяне на вътрематочна спирала.

Самата процедура отнема няколко минути, и след час пациентката може да се прибере у дома.

Технически този процес създава известна абсорбция и отлепва няколко клетки от лигавицата на ендометриума, създавайки травма и местно възпаление, които трябва да способстват за по-добро имплантиране на ембриона.

Тази процедура се извършва по време на цикъла, предшестващ пренасянето на ембриона.

Също следва да се има предвид, че не трябва да се правят опити за забременяване в същия цикъл, в който се провежда надраскването.

В миналото надраскването на ендометриума се е препоръчвало на жени, при които са се наблюдавали рецидивиращи неуспехи при имплантация на ембрион с идеята, че изпълнението на тази процедура преди всяка стимулация на яйчниците за инвитро може да повиши шансовете за зачеване.

Наистина, според изследвания от 2012 г. при системни неуспешни опити за имплантация на ембриони надраскването на ендометриума до успешна степен повишавал шансовете за успешно имплантиране на ембриона.

Наистина ли драскотините по ендометриума са ефективни за зачеване

Въпреки че подобна активация на ендометриума – това е бързо и относително проста процедура, новите изследвания показват, че всъщност няма да подобри шансовете за зачеване при инвитро.

Скрачингът е ефективен при изтъняване на ендометриалния слой на фона на атрофичен вариант на хроничен ендометрит и синдром на регенераторно-пластична недостатъчност на ендометриума като алтернатива при допълнение на медикаментозната терапия.

Проведено проучване сред 1364 жени, преминаващи през процедури инвитро, показва, че надраскването на ендометриума не помага на никой от тях да зачене по-лесно, тъй като успеваемостта при двете групи – едната, на които скрачингът е проведен и на тази, на която не е, е еднаква.

Както се оказва, това не помага с нищо, тъй като показателите на бременността и в двете групи са били приблизително еднакви.

От друга страна, има редица изследвания, показващи, че честотата на имплантациите и на клиничните бременности и ражданията на живи деца била по-висока при жени, при които е проведено надраскване на ендометриума в цикъла преди следващо инвитро.

Заради недостатъчното доказателства, потвърждаващи ефективността на процедурата по нараняване на ендометриума, повечето експерти днес не препоръчват тя да се провежда, тъй като не е потвърдено, че е наистина ефективна.

Много експерти предлагат напълно да се откажем от този метод на активизация на ендометриума, тъй като процедурата по скарификация на ендометриума няма голямо влияние върху това дали жената ще забременее и ще запази ли бременността.

Всъщност тази процедура вече започва да изчезва от клиничната практика.

Лекари, специалисти по репродуктивна медицина споделят, че напоследък не са пристъпвали към тази процедура, тъй като пациентките не ги молят за нея, а и те не я предлагат, защото макар и да е много лесна за провеждане, няма доказателства дали е ефективна.