Какво представлява слънчевото изгаряне?

Прекаленото излагане на слънце или на еквивалентна експозиция на светлина с интензитета на слънчевата причинява слънчево изгаряне.

Почти всеки от нас е „изгарял“ на слънце или ще „изгори“ в бъдеще. Всеки, който отиде на плаж, на риболов или върши някаква работа на двора може да изгори на слънце.

По всяко време от годината човек може да изгори от слънцето, но през летните месеци слънчевите лъчи са най-силни и затова тогава е най-вероятно това да се случи.

Прекалено дългият престой в солариума също може да стане причина за слънчево изгаряне.

Тежко слънчево изгаряне предизвика силен дискомфорт, но в изключително редки случаи е фатално.

Според скорошни проучвания повечето възрастни хора поне веднъж са изгорели през изминалата година.

И ако през детството или юношеството човек има едно или повече по-силни слънчеви изгаряния, при които се появяват мехури по кожата, то рискът от развитие на меланома на по-късен етап се удвоява.

Нещо повече, ако имате 5 или повече слънчеви изгаряния през живота си, вероятността от меланома се удвоява.

Какви са симптомите при слънчево изгаряне?

Зачервяване и болка са характерни при лекото слънчевото изгаряне, при което няма усложнения.

Кожата се зачервява първоначално след около 2 до 6 часа след излагането и силно чувствителна при допир. Симптомите са най-изявени в период от 12 до 24 часа след експозицията.

При по-тежките случаи на слънчево изгаряне се образуват мехури, тялото се дехидратира, електролитния баланс се нарушава и е възможна инфекция.

При прекалено излагане и тежкото нелекувано слънчево изгаряне в резултат на това, може да доведе до шок и дори смърт.

Други характерни симптоми са:

 • Втрисане и повишена температура.
 • Гадене или повръщане
 • Симптоми характерни за грип.
 • Мехури – везикули, които може да са много фини и да имат само коричка без съдържание или да са големи пълни с бистра течност и при отстраняването им кожата отдолу зачервена и раздразнена.
 • Кожата започва да се сменя около седмица след изгарянето като старата „изгоряла “ кожа се излющва и се заменя с нова.

Лечение на слънчево изгаряне

За облекчаване на болките и дискомфорта след слънчевото изгаряне можете да направите следното:

 • Да си направите хладни компреси върху засегнатата от слънчевото изгаряне кожа.
 • Да третирате засегнатата кожа с кремове или гелове от алое вера, които имат успокояващо действие за раздразнената зони.
 • Да си правите студени бани, но не ледени. Не слагайте във ваната солите за вана, етерични масла или парфюми, защото това може допълнително да раздразни кожата. Не търкайте и не бръснете кожата. Подсушете кожата си леко,използвайки меки кърпи.
 • Не се излагайте на слънце, докато изгарянето не премине.
 • Поддържайте хидратацията на тялото чрез прием на достатъчно количество течности.

Как да се предпазим?

За да гарантирате оптимална защита срещу слънчево изгаряне и да се насладите на благодатите на слънчевата светлина без рискове за здравето си, са необходими допълнителни мерки и внимание.

Излагането на кожата на слънце има множество ползи, като стимулира синтеза на витамин Д, който е важен за здравето на костите и имунната система.

Въпреки това, неправилното или прекомерно излагане на ултравиолетовата (UV) радиация може да доведе до изгаряне на кожата и увреждане на ДНК-то, което повишава риска от различни видове кожни проблеми, включително рак на кожата.

За да се предпазите от слънчево изгаряне и свързаните с него рискове, се препоръчва да следвате няколко важни насоки:

 1. Избягвайте интензивната слънчева светлина: Най-добрата стратегия за предотвратяване на изгаряне е да ограничите излагането си на слънце, особено в пиковите часове между 10 и 16 часа, когато ултравиолетовата радиация е най-силна. Този подход ще ви помогне да намалите възможността за изгаряне и увреждане на кожата.

 2. Защитете се с подходяща облекло и аксесоари: Носенето на широкополи шапки, ризи с дълги ръкави и дълги панталони може да предостави допълнителна физическа защита на кожата срещу вредните UV лъчи. Също така, използването на слънчеви очила с UV защита може да помогне за предпазване на вашите очи от увреждане.

 3. Използвайте слънцезащитен крем: Нанасянето на слънцезащитен крем преди излагане на слънце е ключово за предпазване на кожата. Изберете крем с висок фактор на защита (SPF), предпочитано над 30, и се уверете, че продуктът предоставя защита и срещу UVA и UVB лъчите. Постоянното нанасяне на крема е важно, особено след потене или контакт с вода.

 4. Нанасяйте крем равномерно и генерозно: За да се осигури ефективна защита, нанасяйте слънцезащитния крем равномерно и генерозно върху кожата. Не забравяйте чувствителни зони като уши, врата, горната част на краката и гръдната кост.

 5. Избягвайте солариуми: Ултравиолетовата радиация от солариумите може също да предизвика увреждане на кожата и повишен риск от рак на кожата. По възможност, избягвайте използването на солариуми и предпочетете естествената слънчева светлина.

Спазвайки тези съвети, ще можете да се насладите на благодатите на слънчевата светлина, докато в същото време предпазвате кожата си от вредните ефекти на изгаряне и увреждане.

Помнете, че правилната грижа за кожата в слънчевите дни не само ще подобри здравето й, но и ще ви помогне да запазите младежкия й вид на дълго време.