Какво представлява слънчевото изгаряне?

Прекаленото излагане на слънце или на еквивалентна експозиция на светлина с интензитета на слънчевата причинява слънчево изгаряне. Почти всеки от нас е „изгарял“ на слънце или ще „изгори“ в бъдеще. Всеки, който отиде на плаж, на риболов или върши някаква работа на двора може да изгори на слънце.

По всяко време от годината човек може да изгори от слънцето, но през летните месеци слънчевите лъчи са най-силни и затова тогава е най-вероятно това да се случи. Прекалено дългият престой в солариума също може да стане причина за слънчево изгаряне. Тежко слънчево изгаряне предизвика силен дискомфорт, но в изключително редки случаи е фатално.

Според скорошни проучвания повечето възрастни хора поне веднъж са изгорели през изминалата година. И ако през детството или юношеството човек има едно или повече по-силни слънчеви изгаряния, при които се появяват мехури по кожата, то рискът от развитие на меланома на по-късен етап се удвоява. Нещо повече, ако имате 5 или повече слънчеви изгаряния през живота си, вероятността от меланома се удвоява.

Какви са симптомите при слънчево изгаряне?

Зачервяване и болка са характерни при лекото слънчевото изгаряне, при което няма усложнения.

Кожата се зачервява първоначално след около 2 до 6 часа след излагането и силно чувствителна при допир. Симптомите са най-изявени в период от 12 до 24 часа след експозицията.

При по-тежките случаи на слънчево изгаряне се образуват мехури, тялото се дехидратира, електролитния баланс се нарушава и е възможна инфекция. При прекалено излагане и тежкото нелекувано слънчево изгаряне в резултат на това, може да доведе до шок и дори смърт.

Други характерни симптоми са:

 • Втрисане и повишена температура.
 • Гадене или повръщане
 • Симптоми характерни за грип.
 • Мехури – везикули, които може да са много фини и да имат само коричка без съдържание или да са големи пълни с бистра течност и при отстраняването им кожата отдолу зачервена и раздразнена.
 • Кожата започва да се сменя около седмица след изгарянето като старата „изгоряла “ кожа се излющва и се заменя с нова.

Лечение на слънчево изгаряне

За облекчаване на болките и дискомфорта след слънчевото изгаряне можете да направите следното:

 • Да си направите хладни компреси върху засегнатата от слънчевото изгаряне кожа.
 • Да третирате засегнатата кожа с кремове или гелове от алое вера, които имат успокояващо действие за раздразнената зони.
 • Да си правите студени бани, но не ледени. Не слагайте във ваната солите за вана, етерични масла или парфюми, защото това може допълнително да раздразни кожата. Не търкайте и не бръснете кожата. Подсушете кожата си леко,използвайки меки кърпи.
 • Не се излагайте на слънце, докато изгарянето не премине.
 • Поддържайте хидратацията на тялото чрез прием на достатъчно количество течности.

Как да се предпазим?

Най-добрата превенция е да се избягва излагането на слънце. Но това не е практично, а не е полезно, тъй като слънчевата светлина стимулира производството на витамин Д.

 • Избягвайте експозицията на слънце в часовете между 10 и 16 часа.
 • Носенето на широкополи шапки, ризи с дълги ръкави и очила с подходяща UV защита също е гаранция за предотвратяване на слънчево изгаряне.
 • Нанасяйте преди излагане на слънце слънцезащитен крем по откритите части на тялото. Като се препоръчва през летните месеци да се използва постоянно водоустойчив слънцезащитен  крем със защитен фактор 30.