Какво представлява дисковата херния?

Костите – прешлените, формиращи гръбначния стълб на човека са подплатени с малки порести хрущялни дискове.

Когато са в обичайното състояние, те изпълняват функцията на амортисьори на гръбначния стълб и поддържат гъвкавостта му.

Но ако един от тези дискове се увреди, той се приплъзва или се спуква. Това състояние се нарича дискова херния.

Дискова херния може да се появи във всяка част на гръбнака. Но най-често се засяга долната част на гръбначния стълб, понякога се развива в шийните прешлени и по-рядко в горната част на гърба в областта на гръдния кош.

Какви са симптомите при дискова херния?

Ако дисковата херния не притиска някой нерв може да имате болка в долната част на гърба или да нямате никакви симптоми. Редки са случаите на тежки и създаващи безпокойство симптоми.

Когато хернията не притиска нерв симптомите могат да бъдат:

 • Болка, преминаваща от седалището надолу по крака до върха на пръстите на краката. Болките в кръста може и да са придружени и с болки в краката.
 • Изтръпване на двата крака или само на единия крак, която може да започне от кръста и да стигне до коляното или до глезена.
 • Усещане за слабост на някои мускули на единия или двата крака.
 • Болки в предната част на бедрото.
 • Силна и дълбока мускулна болка или мускулен спазъм.

От какво се причинява?

Една от водещите причини за развитие на дискова херния е износването на хрущялната тъкан между прешлените.

С течение на времето, при дългогодишни натоварвания и натрупване на стрес, дисковете може да започнат да губят своята еластичност и гъвкавост.

Това нарушава тяхната способност да амортизират натоварванията в гръбначния стълб и да предпазват нервните структури. В резултат на това, дискът става по-тънък и уязвим на нарушения.

Друга причина за дискова херния е свързана с травмата на гръбнака. Тази травма може да бъде резултат от няколко фактора, като например инциденти като падане, удар или нараняване при спортни дейности.

Травмата може да предизвика малки пукнатини в външната обвивка на диска, наречена фиброзен пръстен.

Когато този пръстен бъде повреден, колоидният гел от вътрешността на диска може да изтече или да се издигне, образувайки изпъкнатина или херния.

Повечето пациенти с дискова херния се оплакват от болка, обикновено локализирана в областта на гръбнака, но също така може да се усеща и в бедрата или глутниците.

Болката може да бъде остра, сурова и дори да се разпространява по нервните пътища, което се нарича "реферирана болка".

Допълнителни симптоми могат да включват онемяване, слабост и намалена подвижност на засегнатата област.

Усложнения на конската опашка

Синдромът на конската опашка е рядко срещано, но сериозно усложнение, свързано със здравето на гръбначния стълб.

Този медицински проблем включва компресия на нервните коренчета, които образуват конската опашка, което може да доведе до сериозни неврологични симптоми и функционални нарушения.

Конската опашка е термин, използван за да опише структурата на края на гръбначния мозък, която прилича на опашка на кон.

Симптомите на синдрома на конската опашка са разнообразни и варират според степента на компресията и засегнатите нервни структури.

Един от най-общите и предизвикващи тревожност симптоми е чувството на слабост и парализа в краката.

Пациентите може да изпитват затруднения в контрола на движението на краката, което може да се прояви като шепа, нестабилност или дори имобилност.

Освен това, синдромът на конската опашка може да влияе върху функциите на пикочния мехур и червата. Загубата на контрол върху освобождаването на урината и стола е обичайно явление при това състояние.

Този вид неврологични симптоми са изключително сериозни и изискват незабавна медицинска интервенция, за да се предотвратят допълнителни увреждания и усложнения.

Причините за синдрома на конската опашка могат да включват няколко фактора.

Една от тях е дегенерацията на гръбначния стълб, свързана с износване на дисковете и ставите, което може да доведе до натиск върху нервните структури.

Травматични наранявания на гръбначния стълб или наличие на тумори и възпаления в областта на конската опашка също могат да бъдат фактори, допринасящи за развитието на този синдром.

Лечение на дискова херния

Лекуващият ви лекар ще ви препоръча да направите кратка почивка или ако не е възможно поне да намалите обичайте си дейности поне на половина, като след това постепенно трябва да увеличите активността си.

Обикновено дисковата херния се лекува от само себе си. И затова лечението протича в домашна обстановка с приложение на начините за облекчаване на болката.

 • За облекчаване на болката можете да опитате топли или студени компреси в мястото на болката.
 • Леки упражнение за укрепване на мускулите на гръбнака като постепенно увеличавате интензитета им.

Хирургично лечение се прилага само ако консервативните методи не са дали резултат.

Преминава се към операция в около 10 % от случаите и повече от 4 седмици продължават постоянни силни болки или се е развил синдром на конската опашка, което състояние не търпи отлагане и е необходима незабавна операция.

Как да се предпазим от дискова херния?

 • Поддържайте телесното си тегло в нормалните му граници съобразно ръста ви. Това намаляване натоварването върху долната част на гръбнака и седалището.
 • Тренирайте редовно.
 • Откажете се от пушенето. Никотинът може да увреди дисковете на гръбнака, защото намалява способността на дисковете да усвояват хранителни вещества, което ги прави по-тънки и податливи на разкъсване.
 • Дръжте гърба си в изправено положение при ходене и в седнало положение.