Какво представлява дисковата херния?

Костите – прешлените, формиращи гръбначния стълб на човека са подплатени с малки порести хрущялни дискове. Когато са в обичайното състояние, те изпълняват функцията на амортисьори на гръбначния стълб и поддържат гъвкавостта му. Но ако един от тези дискове се увреди, той се приплъзва или се спуква. Това състояние се нарича дискова херния.

Дискова херния може да се появи във всяка част на гръбнака. Но най-често се засяга долната част на гръбначния стълб, понякога се развива в шийните прешлени и по-рядко в горната част на гърба в областта на гръдния кош.

Какви са симптомите при дискова херния?

Ако дисковата херния не притиска някой нерв може да имате болка в долната част на гърба или да нямате никакви симптоми. Редки са случаите на тежки и създаващи безпокойство симптоми.

Когато хернията не притиска нерв симптомите могат да бъдат:

 • Болка, преминаваща от седалището надолу по крака до върха на пръстите на краката. Болките в кръста може и да са придружени и с болки в краката.
 • Изтръпване на двата крака или само на единия крак, която може да започне от кръста и да стигне до коляното или до глезена.
 • Усещане за слабост на някои мускули на единия или двата крака.
 • Болки в предната част на бедрото.
 • Силна и дълбока мускулна болка или мускулен спазъм.

От какво се причинява?

Дисковата херния може да се причини от:

 • Износване на хрущялната тъкан между прешлените. С течение на годините дисковете тази тъкан става по-тънка и вече не е толкова гъвкава.
 • Травма на гръбнака, която е възможно да предизвика малки пукнатини в твърдата външна обвивка на диска. Когато това се случи колоидния гел от вътрешността на диска е възможно да се отдели през малките пукнатини в обвивката на диска. Това причинява издуване или разкъсване на хрущялната тъкан, служеща като амортисьор.

Усложнения на конската опашка

Едно рядко срещано усложнение е синдромът на конската опашка. Ако човек почувства слабост в краката и загубите контрол върху освобождаването на пикочния мехур и червата трябва да потърси лекарска помощ. Това състояние се нарича Синдром на Конската опашка и представлява силна компресия на нервните коренчета, които образуват конската опашка – конусовидно разширение, което представлява края на гръбначния мозък.

Лечение на дискова херния

Лекуващият ви лекар ще ви препоръча да направите кратка почивка или ако не е възможно поне да намалите обичайте си дейности поне на половина, като след това постепенно трябва да увеличите активността си.

Обикновено дисковата херния се лекува от само себе си. И затова лечението протича в домашна обстановка с приложение на начините за облекчаване на болката.

 • За облекчаване на болката можете да опитате топли или студени компреси в мястото на болката.
 • Леки упражнение за укрепване на мускулите на гръбнака като постепенно увеличавате интензитета им.

Хирургично лечение се прилага само ако консервативните методи не са дали резултат. Преминава се към операция в около 10 % от случаите и повече от 4 седмици продължават постоянни силни болки или се е развил синдром на конската опашка, което състояние не търпи отлагане и е необходима незабавна операция.

Как да се предпазим от дискова херния?

 • Поддържайте телесното си тегло в нормалните му граници съобразно ръста ви. Това намаляване натоварването върху долната част на гръбнака и седалището.
 • Тренирайте редовно.
 • Откажете се от пушенето. Никотинът може да увреди дисковете на гръбнака, защото намалява способността на дисковете да усвояват хранителни вещества, което ги прави по-тънки и податливи на разкъсване.
 • Дръжте гърба си в изправено положение при ходене и в седнало положение.