Австралийски учени от Университет в Куинсланд съобщават за появата на нова анатомична структура на черепа при младежите, които прекарват много време със смартфони и таблети в ръце.

Става въпрос за костен шип – разраснал се външен израстък зад тила. Тези образувания са се срещали и по-рано, през 19 век, когато се появяват първите съобщения за тях, тези увеличени костни образувания били голяма рядкост.

Израстъци на черепа от взирането в телефона

Днес все по-често се срещат при младежи от 18 до 30 години.

Учените анализирали резултати от изследвания на повече от 1000 черепа, принадлежащи на хора на възраст от 18 до 86. Според експерти, през последното десетилетие броят на хората с костни шипове в областта на тила се увеличи.

Според учени, причината за тяхната поява се състои в това, че прекарваме много време, гледайки надолу – към екрана на смартфона или на таблета.

Мускулите, които съединяват шията с тила, се адаптират към постоянно повтарящото се натоварване и се опитват да задържат черепа. А теглото на главата на средностатистическия човек е средно около 5 килограма.

В отговор на разрастването на мускулите, сухожилията и другите съединителни тъкани на черепа се появяват нови израстъци, предназначени за разширяване на областта на тяхното закрепване.

Вреди ли на здравето новия костен израстък

Средно дължината на външния тилен израстък при съвременния човек е около 2,6 см, което е доста повече, отколкото през 1996 г. Това е резултат от ръчната технологична революция. През 2017 г. средностатистическия британец прекарва пред смартфона не по-малко от 3,5 часа дневно или 24 часа седмично.

Днес проверяваме своите телефони на всеки 12 минути. А всеки пети жител на Великобритания прекарва с електронно устройство в ръце не по-малко от 40 часа седмично, това се равнява на работното време като седмична продължителност.

Смята се, че увеличаването на тилния костен израстък няма да навреди по никакъв начин няма да навреди на човека.

Ако с времето човечеството не спре да се взира в телефони и таблети, то това ще се превърне в постоянен признак на нашия вид.