Алкохолът в комбинация с хапчета може да бъде не само вреден, но и смъртоносен.

Въпреки това значителен брой българи употребяват алкохол, а същевременно пият и хапчета. Лекарствата са строго непрепоръчителна комбинация, заедно с която и да е спиртна напитка.

Учени от САЩ са провели проучване сред близо 27 000 американци. Сред тях около 43% употребявали медикаменти, които въздействат с алкохол.

В зависимост какво точно е лекарството, миксът с алкохол, може да ви донесе много неприятни последици за здравето, като сънливост, дехидратация, понижен сърдечен ритъм и затруднено дишане.

Не е ясно обаче, колко от участващите в изследването, са употребявали алкохол, едновременно с медикамнетите си. Но според учените, има хора, които дори пият лекарствата си с алкохол, вместо с вода.

Арън Уайт, автор на проучването и невролог от националния институт по злоупотреба с алкохол в САЩ заяви, че хората дори не разбират, че има проблем.

„А проблем определено има и той е много по-голям, отколкото повечето хора предполагат!”-добави той.

„Алкохолът е много лош спътник, когато върви ръка за ръка с медикаменти, болкоуспокояващи като ибупрофен, напрокесен и прочие, защото така се отварят различни рискове от кървене в стомаха”, отбеляза д-р Карън Гънинг, професор по фармакотерапия в университета в Юта.

„Хората трябва да са наясно, дали лекарствата, които употребяват са съвместими с алкохолни съединения, просто за да знаят дали са подложени на риск” – допълни Гънинг.

„Най-добра информация за това може да ви даде вашият личен или лекуващ лекар или просто се обърнете към своя фармацевт.” – уточни професорът.

В наши дни, масова практика се наложи, върху кутийките с лекарства или върху листовките да бъде изобразяван оранжев етикет.

В повечето случаи, той символизира, че лекараството, което  приемате не е съвместимо с алкохол, но за всеки случай прочетете подробно какво пише на листовката и на самия етикет.

В момента лекарите обсъждат различните тенденции относно лекарствата и алкохола и специално какъв вид алкохол би бил несъвместим с медикаментозна терапия.

Те определено изключват всякакъв вид твърд алкохол като водка, уиски, ракия и всички видове алкохолни напитки, които са с високо съдържание на спирт.

Дори и по-леки питиета като ром, мента или различни видове ликьори биха били евентуален проблем за вашето здраве, ако се комбинират с прием на лекарства.

Но лекарите не казват нищо за виното, червеното вино.

Дали защото то е натурална напитка, добита по естествен начин, без илишно съдържание на спирт или защото просто е нискоалкохолно питие, което има не една или две ползи за здравето, няма категоричен отговор „за” или „против”.

Чаша вино веднъж-два пъти седмично на вечеря не би била проблем дори и да приемае някакъв вид лекарства, но все пак в медицината всичко е строго индивидуално и за това най-добре се консултирайте със своя личен лекар.

Проблемът с всичко това идва оттам , че хората, които пият редовно някакъв вид лекарства са или около 35-40 годишна възраст или в дълбока старост, защото, все пак, 20-годишните са много по-малко склонни да боледуват дълго време.

А с напредването на възрастта и силата, капацитетът и издръжливостта на тялото намаляват. Метаболизмът ви неизменно се забавя и така разгражда много по-бавно както алкохола, така и лекарствата.

Най-простият пример – за успокоителното валиум отнема 3 пъти повече време тялото да се изчисти от него при 60-годишен човек, спрямо 20 годишен.

Както и по-рано споменахме – всичко е строго индивидуално и не бива да бъдем крайни, особено що се отнася до нашето здраве.

За това се консултирайте със специалист по всеки здравен въпрос, който пряко ви касае, за да можете да се предпазите навреме и да не се окажете в ролята на потърпевш.