Кориандърът е тревисто светлолюбиво растение, принадлежащо към семейство Сенникоцветни, чийто листа наподобяват на тези на магданоза.

Растението цъфти в началото на лятото с бели или розови цветове във форма на чадър, а яйцевидно-кълбовидните му плодове узряват през юли.

Семената на растението се наричат кориандър. Това растение от семейство Сенникоцветни, като подправка и лекарство било използвано още в Древна Гърция и Рим, откъдето го внесли и на другите континенти.

За кориандър се споменава в древноегипетския медицински трактат. Сега кориандърът се отглежда в много държави и се използва като подправка, лекарствено средство и източник на етерично масло.

Полезни свойства

Кориандърът оказва спазмолитично, антисептично, газогонно, жлъчегонно и леко слабително действие, а също така активно стимулира функцията на храносмилателните жлези.

Тази подправка подобрява храносмилането и засилва секрецията на стомашни сокове, което спомага за избавянето от тежестта в стомаха след обилно хранене.

Отличително свойство на кориандъра е способността му да се справя с основните причинители на алергии, засягащи храносмилането.

Това отлично средство отдавна се е прилагало заедно с копъра при прекомерно образуване на газове в червата. Един от най-известните фитотерапевти на изминалия век в България П. Димков е препоръчвал консумацията на кориандър след прекарани чревни инфекции /например тиф и стомашен грип/ за възстановяване на нормалните процеси на храносмилане.

Полезните свойства на тази подправка са обусловени от влизащите в нейния състав – витамини А, В1, РР, В2, В4, В5, В6, В9, К, токоферол, аскорбинова киселина и макроелементи – калий /521 мг на 100 грама листа/, фосфор, калций, магнезий и натрий; микроелементи – желязо и цинк /1.77 мг и 0.5 мг съответно на 100 грама зелени листа/, а също и манган, мед и селен.

По съдържание на каротин, рутин и редица други витамини кориандърът превъзхожда много други растения, които се използват като подправки, а витамин С в него се съдържат повече, отколкото в лимона /27 мг на 100 грама зелени листа/.

Калоричността на кориандъра е 23 килокалории на 100 грама зелени листа.

За терапевтични цели и за подобряване на храносмилането преди всичко се използват отвари и тинктури от семената на кориандъра.

За тази цел една чаена лъжичка счукани семена се заливат с чаша студена вода и се оставят в затворен съд за един час.

Обикновено настоят се приема до 4 пъти дневно по 0.25 чаша половин час преди хранене. Такава настойка се прилага като спомагателно средство при лечение на простуда, хронична кашлица и плеврит.

Кориандърът ефективно се използва при приготвянето на целебни смеси – като жлъчегонно заедно с безсмъртниче и листа от мента, при жлъчнокаменна болест – с плодовете на анасона, жълт кантарион и корен от глухарче.

В народната медицина семената на кориандъра се включват в състава за усилване на половите функции, като заедно с тази подправка и магданоз се приготвят смеси за лечение на импотентност.

Пресният сок от листата на кориандър се смята за отлично кръвоспиращо средство. Съгласно историческите източници Хипократ говорил за ефективността от прилагането на тази подправка, в качеството ѝ билка при истерия.

Също така плодовете на кориандъра се препоръчват за снемане на напрежението при стресови ситуации и при лечение на депресия.

Противопоказания при използването на кориандър

Абсолютно противопоказно е това растение при бременност. Също така в този период не следва да се употребява и етерично масло от него.