Смъртоносни ласки - как убива кучешката слюнка
Любопитно

Американка загива след леко ухапване от куче.

Не само ухапване от куче, но дори и безобидно облизване на ръцете на стопанина могат да доведат до неговата смърт или да нанесат сериозна вреда на неговото здраве, предупреждават лекари.

Само за последните няколко седмици от съдържащите се в кучешката слюнка бактерии пострадали 2-ма стопани на кучета, един от тях плаща с живота си, заради любовта към кучета.

Защо е опасна кучешката слюнка и какво да се прави при подозрение за заразяване?

58-годишната американка Шерон Ларсън от Уинсконсин почувства неразположение на следващия ден, след като домашно кутре, което наскоро донесла у дома, леко я ухапало.

Ларсън за всеки случай води кучето на ветеринар, който не намира повод за безпокойство. Когато жената усетила, че е толкова отпаднала, че може да задържи чаша вода в ръцете си, нейното семейство спешно се обръща към спешна помощ.

В болницата станало ясно, че бъбреците на жената започнали да отказват. Кръвните изследвания показали присъствие на бактериите Capnocytophaga canimorsus, които са част от микрофлората на котки и кучета.

Много рядко те предизвикват заболявания при хората, но на Ларсън не ѝ провървяло. Макар и лекарите спешно да назначават терапия, тя умира на следващия ден.

Смъртните случаи на хора от тези бактерии са толкова редки, че дори не се води статистика. Синът на Шерон, Стивън, смята това за неправилно. Хората е необходимо да знаят, че трябва да са по-внимателни и че леко ухапване от куче може да прерасне в трагедия.

Няколко седмици по-рано в САЩ е регистриран аналогичен случай с малко по-благоприятен изход – пациентът оцелява, макар да губи всичките си крайници.

48-годишният мъж бил само леко лизнат от любимото куче

Но скоро получава треска, диария, започва да повръща. Мъжът си мислил, че се е разболял от грип. Когато обаче по ръцете и краката му започват да се появяват петна, веднага потърсил лекарска помощ.

В болницата му бил открит сепсис. За седмица в болница лекарите първо ампутирали стъпалата на мъжа, след това се наложило отстраняване на крака до коляното. След още няколко седмици станало ясно, че ръцете също не могат да се спасят. Наложило се отстраняване и на двете длани, а след това и част от ръцете до средата на предмишниците.

Оказало се, че е засегнат и носа на мъжа. Според лекарите ще са необходими и няколко пластични операции за възстановяване на лицето.

Реакция на имунната система на мъжа към инфекцията довела до понижаване на кръвното налягане и до влошаване на кръвообращението в крайниците. Но това е просто случайност, при 99% от хората никога не са възниквали подобни проблеми при ухапване от кучета.

Рискът от заразяване от кучета е много нисък

Повечето кучета са преносители на тези бактерии, но малко хора се заразяват от тях.

Обикновено заразяване се случва, когато кучето лиже или хапе стопанина и бактериите със слюнката проникват в организма чрез увредената кожа.

Епидемиолози успокояват – няма повод за паника, не е нужно да изхвърляме кучето. Но хората с определени състояния, особено с отслабена имунна система или с премахнат далак, могат да са по-възприемчиви към инфекции.

Затова е необходимо да се приемат допълнителни мерки за защита от ухапвания и спешно да се търси лекарска помощ, дори и уврежданията да са незначителни.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.58 69

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg