Каква е причината зърната на гърдите на бъдещите майки да стават по-тъмни?

Невероятно, но факт – зърната по време на бременност променят цвета си. Бъдещите майки ги обзема сериозно безпокойство – сякаш нещо не е така както трябва, ще изчезне ли от само себе си, винаги ли ще бъде така.

В кой триместър на бременността зърната потъмняват, защо се случва това, кога кожата отново ще върне предишния си цвят. Какви изменения в цвета са повод за безпокойство?

Ако цветът на зърната зависи от гените, расата, нивото на естествения пигмент меланин, а също и от начина на живот на нашите майки в периода на бременността, то когато самите ние очакваме появата на дете, външният вид на зърната започва да се управлява от хормони.

Как се променя цвета на зърната и ареолите?

Всяка седмица ареолите и зърната ще стават по-тъмни, докато не достигнат тъмнокафяв цвят. При светлокосите жени, потъмняването в областта около зърното често е незначително. Но към 37-38 седмица на бременността – пиковият период, тази зона може да придобие почти червен оттенък, след това цветът избледнява.

При тъмнокосите бъдещи майки процесът на пигментация е по-изразен. При мургави жени ареолите става почти черни.

Кога започват да потъмняват зърната?

Най-често 4-6 седмица на бременността. Ако не сте си правили тест, то потъмняването на зърната може да е потвърждение на бременността.

При някои бъдещи майки гърдите почти не се променят, зърната запазват предишния си размер, цвят и форма.

Причини за потъмняване на зърната по време на бременност

Цветът се управлява от хормона меланин, който под влияние на половите хормони се образува от плода и влияе на естествения цвят на кожата, косата и на очите.

Но не всичко е толкова еднозначно. Понякога лекарите трябва да установят дали бременната страда от дефицит на витамини от група В, фолиева киселина или витамин Д. Недостигът на тези вещества може да предизвика потъмняване на зърната и ареолите.

Потъмняването на гърдите може да е предизвикано от стрес, заболявания и хормонални нарушения, а също и от неудобно долно бельо.

Ще се върне ли предишния цвят?

В третия триместър кожата започва да изсветлява и към момента на раждането може да придобие млечно-бял оттенък.

Предишният цвят се връща след раждането, затова няма повод за безпокойство. Също е напълно нормално, ако потъмнелите по време на бременност зърна да останат такива или малко да изсветлеят след раждането.

Тъй като пигментацията засяга почти цялото тяло на жената, от лицето до срамните устни, то за забавяне на потъмняването бременната трябва да се запаси от директни слънчеви лъчи. Желателно е използването на козметични продукти с добра SPF-защита.

На какви изменения и необходимо да се обърне внимание?

Гърдите като цяло и отделните техни участъци трябва да изглеждат хармонично, а болезнените усещания по-скоро спорадични

  • Повод за безпокойство са зърната с различен цвят, размер и форма;
  • Жената трябва да потърси лекарска помощ, ако едновременно с потъмняването е вдигнала висока температура, появила се е болка в гърдите;
  • Повод за оправдано безпокойство могат да бъдат бучки, възли и прочие новообразувания;
  • Спешен преглед се налага и кървави или течения с неприятна миризма от зърната;
  • След раждането е много важно да се огледат гърдите и зърната;

Неестественото почервяване на гърдите също за посещение на лекар.