Това е витамин-парадокс. В плодовете и зеленчуците го няма.
Потребността от него е минимална – не грамове и дори не милиграми – хилядна част от грама, а микрограми - милионна част от грама – 2-3 микрограма.
Но недостигът на този витамин може да е смъртоносен.
От дефицит на витамин В12 се развива анемия, тоест малокръвие, от което заболяване хората в миналото са умирали в рамките на 2-5 години.
Лечението не помагало и нарекли болестта злокачествена анемия.
И реално ефективен препарат срещу нея намират американски лекари.
Но това не бил витамин В12, а суров черен дроб, в който, както се установява години по-късно, се съдържа голямо количество витамин В12.
Така че този витамин може да бъде наречен витамин на черния дроб.
През 1934 г. за откритието и разработването на този препарат на 3-ма американски лекари получават Нобелова награда.
В номинациите било посочено – за откритие на лечение с черен дроб на болни от анемия. И нито дума не за витамин В12.
Защо?
Самият витамин в чист вид бил отделен много по-късно.
Оказал се кристален прах с червен цвят.
А неговата химическа формула и структура била разшифрована едва през 1956 г. от известния химик Дороти Ходжкин.
През 1964 г. тя получава своята Нобелова награда за определяне с рентген на структурите на биологично активните вещества.
Игра на цифри
В12 е последният 8-ми витамин от групата В.
Защо тогава се нарича В12, а не В8?
Проблемът е, че в историята е имало витамини В4, В8, В10, В11 и още няколко В с индекс повече от 12.
Когато ги откривали, ги смятали за витамини, но при по-нататъшно изучаване не се оказали такива.
Сред тях има полезни вещества и не много, дори токсични.
Някои от тези бивши витамини се отпускат като хранителни добавки, и дори като лекарствени средства.
Не само анемия
Недостигът на витамин В12 води не само до анемия, а също е много важен за нормалната функция на нервната система.
При дефицит възникват дегенеративни изменения на мозъка и на нервите.
Витаминът е много важен за синтеза на ДНК.
Това е материал, от който се състоят нашите гени, и в него е записана цялата наследствена информация.
При делене на всяка клетка ДНК се удвоява – създават се допълнителни копия, с които информацията се предава на нова клетка.
Този процес е безкраен, докато организмът е жив.
И за него витамин В12 е изключително важен.
Вездесъщият витамин В12
Клетките, които бързо се делят и се обновяват, са най-чувствителни към дефицита на този витамин.
И анемията е свързана с това.
Човешкият организъм постоянно произвежда милиони еритроцити, тези червени кръвни клетки, съдържат хемоглобин, пренасящ кислород из целия организъм.
Ако хемоглобинът е нисък, това е анемия.
При това състоянието клетките страдат от недостиг на кислород.
От недостиг на витамин В12 синтеза на еритроцити се забавя, а заедно с това намалява и общото количество хемоглобин. Така се развива и В12-дефицитна анемия.
Този витамин действа във всяка клетка на нашия организъм, и освен това е нужен и за синтеза на мастни киселини и за енергия.
Част от своите функции витаминът осъществява съвместно с друг витамин от групата В – с фолиева киселина.
Организмът поддържа запаси от този витамин.
Но при преминаване на вегетарианска диета за около 10 години запасите се изчерпват и се развива злокачествена анемия.