Първото нещо, което прави човек, когато се събуди, е да отиде до банята. Именно от това място най-често започва новия ден.

Защо някои повърхности в банята представляват сериозна опасност за здравето

Тази мръсна баня

През 2013 г. на територията на САЩ учените провеждат социологически проучвания. Установяват, че 64% от американците смятат обществените бани и тоалетни за толкова мръсни, че пускат водата с крака.

60% от хората, за да отворят вратата на банята или на тоалетната използват хартия.

Хората се безпокоят от бактериите и вирусите в местата за общо ползване. Днес вече почти никой не ползва обществени бани, а тоалетни само при нужда. По-чисти ли са банята и тоалетната вкъщи обаче, по-скоро не.

Кои са 7-те най-мръсни повърхности в банята у дома

1.Държатели за четки за зъби

Повечето хора смятат, че любимото място на бактерии  и вируси в общите помещения, които са баня и тоалетна, е тоалетната чиния, при проверка се оказва, че това не е така. Има място, което е няколко пъти по-мръсно.

В изследване от 2011 г. учени от NFS International тествали 30 повърхности в 22 жилища за наличие на бактерии, плесени и дрожди. 27% от седалките на тоалетните съдържали плесени и дрожди, докато в 64% държатели за четки за зъби имало от тези микроорганизми.

В 27% се открива също ешерихия коли, а при 14% стафилококи.

Държателите за четки за зъби са идеално място за развитие на микроби. Вътре в тях е тъмно и влажно, и не ги премахват толкова често, колкото се изисква.

2.Гъби и спарчета

За поддържането на хигиена на тялото много ни помагат меките и порестите гъби. Някои от тях осигуряват и допълнителни предимства. Сред видовете гъби някои отлично масажират тялото и заглаждат неговия релеф, а други – премахват мъртвите клетки от кожата и ѝ даряват допълнително сияние.

Натуралните гъби, поради по-порестата си структура, в по-голям степен от синтетичните натрупват бактерии. Затова и експертите призовават редовно да ги сменяме, а също и така и на всеки 2 дни, да ги дезинфекцираме. За тази цел накисваме гъбата във вода и я пускаме в микровълновата за 1 минута на висока мощност.

3.Хавлии за баня

Както показват проучванията, повечето от нас приемат душ по 3,4 или 5 пъти, преди да сменят една хавлия. Всяка от тях обаче е развъдник за бактерии и плесени.

Заради високата влажност текстилът привлича микробите. Хавлията трябва да се сменя след всяко вземане на душ и да я изхвърляме веднага щом видим проявления на плесени.

Докторът на медицинските науки Нил Шехтер съветва за всеки член на семейството да купуваме хавлия с определен цвят. Когато всеки има свой цвят, членовете на семейството ще спрат да обменят вируси и бактерии, следователно ще боледуват по-рядко.

4.Приставки за душ

Многобройни изследвания показват пряка зависимост между увеличената популация на бактерии в банята и приставките за душ. Например, в едно изследване от 2018 г. в рецензирано издание, е установено, че приставките за душ могат да участват в предаването на бактерии, които се смята, че могат да предизвикат болест на Крон.

Учените установили на тях род патогенни бактерии от класа на Легионелите. За да се защитим от тях, експертите препоръчват колкото се може по-често да използваме приставки за душ.

5.Бръснарски принадлежности

Много хора държат бръсначките в банята, за да са им винаги под ръка, и мигновено да се избавят от синтетичните несъвършенства. Но освен че бръсначката контактува с водата и при продължително престояване във влажни условия ръждясва, може да трупа и опасни бактерии.

Лекари са установили, че бръсначките често стават провокатор на зачервявания, абсцеси и панариций на кожата. Повечето от абсцесите, според изследователите, са предизвикани от златист стафилокок.

6.Дръжки и повърхности на кранове

Риновирусите, предизвикващи простуда, могат да останат по дръжките на крановете, към които се е докосвал заразеният, около 3 часа. За да се предотврати разпространение на инфекция, препоръката е да се почистват с помощта на специални спрейове или дезинфекциращи кърпички, колкото се може по-често.

7. Козметични тампони

Заради високата влажност в банята започват да натрупват бактерии, а с течение на времето се развъждат плесени и гъби, които може да влошат състоянието на кожата на лицето, да предизвикат различни обриви и поява на пъпки.