Колко често вместо да отидем на лекар се опитваме да се лекуваме според съветите на „знаещите” хора. И е добре, ако тези методи просто не дават резултат. По-голям проблем е, когато започнат да вредят на здравето.

Как популярни методи на лечение вредят на здравето

Картофена инхалация за лечение на настинки

По-лесно не може да бъде, сваряваме картофи, надвесваме се над тенджерата и се покриваме с хавлия и лекар не ни е нужен. 

Наистина е много просто. Но вместо да се излекуваме, така можем да си докараме още един проблем – ларинго- или бронхоспазъм.

В картофената кора наистина има полезни елементи, но все пак вредите от подобна инхалация са значително повече, отколкото ползите. Именно затова картофите, сварени с кората, е по-добре да се изядат, а да не са опитваме да се лекуваме с тях.

Опасността от подобно лечение е в това, че съществува вероятност от получаване на изгаряния на горните дихателни пътища, но и на лигавиците и на носа.

Подобни лечебни мероприятия е възможно да предизвикат оток на гърлото, спазми на дихателните органи и обструкция на дихателните пътища. Последното се случва особено често при деца.

При значително повишение на телесната температура вдишването на гореща картофена пара може да доведе до загуба на съзнание. А при инфекциозни заболявания на дихателните органи горещите инхалации са недопустими, тъй като парите само ще влошат състоянието.

При наличие на суха кашлица е добре да се въздържаме от подобни мероприятия, тъй като това е един от симптомите на инфекциозно заболяване.

Инхалации могат да се правят единствено по лекарско предписание, като се спазват всички препоръки, посочени в рецептата, а също продължителност и периодичност на процедурите.

Дишането над тенджера не е най-добрият вариант за инхалации. За тази цел съществуват специални прибори – инхалатори и небулайзери. При хрема алтернатива на парните инхалации е промиването на носа с морска вода или имитиращи я средства.

<>Содата помага за справяне с киселини и наднормено тегло

Едно от полезните качества на содата за хляб е в способността да се неутрализира киселината в състава на стомашния сок.

При попадане в човешкия организъм хлебната сода предизвиква приблизително същата реакция както се случва при смесване с оцет или със сок от лимон.

Наистина содата помага за справяне с киселините, и хората, които вярват на този метод са напълно прави. Но е възможно да се появят странични ефекти в случай на редовна употреба на сода.

Къде се крие проблемът? В неизбежния ефект на „рикошет” на киселината. Когато попадне в организма, содата наистина помага за бързо понижаване на нивата на киселините, съдържащи се в стомашния сок.

Но впоследствие се образуват в още по-голямо количество. И така всеки път – след всяка употреба на сода съдържанието на киселина се увеличава.

Това на свой ред способства за възпаление на лигавицата на стомаха, и човек отново посяга към содата. Появява се вреден навик, който осигурява само временно облекчение.

За отслабване содата може и да е полезна, тъй като на фона на гастрит няма да ни иска да ядем нищо. 

Съмнителни лекарства – масло и урина против изгаряния

Много от нас навярно са чували, че прясното изгорено трябва да се маже с масло или с урина. И винаги около нас ще се намерят хора, които да ни кажат, че на тях им е помогнало.

Първото, което трябва да направим в случай на изгаряне, е да се постараем да понижим неговата интензивност, тоест да охладим кожата. Урината няма да помогне за това, а само може да инфектира раната.

Суперчай за отслабване

Билковата комбинация, в която са включени наистина полезни растения, няма да навреди на здравето както горепосочените.

Проблемът е, че когато започват да пият чай за отслабване, повечето хора вярват, че ще се справят с килограмите, без да се налага да правят промени в хранителния режим и в двигателната активност.