Понякога бременността продължава по-кратко, и раждане възниква по-рано, като в този случай се определя като преждевременно.

При преждевременно раждане на бял свят се появява недоносено дете, което е с по-ниско тегло и дължина на тялото, обща функционална незрялост. Изисква особени грижи от страна на майката и на медицинския персонал.

За намаляване на риска от подобни раждания, е необходимо да се познават техните признаци, да се реагира и на най-малките отклонения при бременност. 

Недоносено дете - какви са причините

Здраве на бъдещата майка и преждевременно раждане

Преждевременното раждане често е поради неудовлетворително здравословно състояние на бъдещата майка, наличие на сериозни хронични заболявания.

Възможно е тези болести да са съществували както преди бременност, така и да са се обострили или за първи път да са възникнали при гестация.

Колкото по-рано са възникнали здравословни проблеми, толкова повече може да се влоши състоянието. Тогава бъдещата майка може да установи признаци на родилна дейност, които да доведат до поява на бял свят на недоносено дете.

Причини за това често са патологии на сърцето, болни бъбреци, тежки гестози, при които кръвното налягане се повишава,  формират се отоци, съставът на урината се променя.

Всички тези патологии оказват неблагоприятно влияние на растежа и на развитието на плода и водят до сериозно нарушение във функциите на организма на бъдещата майка.

Тогава се налага тя да постъпи в болница, където се провежда активно лечение за нормализиране на общото състояние и да се помогне на детето да расте по-активно и да се развива.

Но понякога дори и лекарска помощ позволява да се доноси бременността до определения термин. Тогава възниква преждевременно раждане, и на бял свят се появява недоносено дете.

Колкото по-малък е срокът на гестация, толкова по-изразено е недоносването и толкова по-неблагоприятни са прогнозите за живота и здравето на бебето.

Раждане на недоносено дете

Появата на бял свят на недоносено дете не е толкова необичайно както може да изглежда на младите родители.

Многогодишни изследвания показват, че преждевременно раждане се определя като поява на дете до 37 седмица. Среща се с честота приблизително 1 на 10-15 раждания. 

Бременността при човек е с продължителност 40 седмици, но детето, родено в срока от 37 до 40 седмица, се смята за доносено.

Бебетата, които се появяват на бял свят по-рано от 37 седмица, се смятат за недоносени.

Децата, родени на възраст от 28 седмици или по-малка, се определят като крайно недоносени. Оцеляването им далеч не е гарантирано.

Възможностите на неонатологията значително се увеличиха и днес оцеляват много повече родени преждевременно деца.

Но има и още много сериозни проблеми с тяхното здраве и развитие, на които все още трудно се намира развитие. 

Показателите за преживяемост варират в зависимост от оборудването на болницата, но до 23-24 седмица бебето не може да оцелее извън матката.

Всяка допълнителна седмица, прекарана вътреутробно, увеличава шансовете за оцеляване. 90% от децата, родени в 28 седмица успяват да се преборят за живота си, а в 31 седмица – 99%.

Какво се случва вътре в матката

При протичане на нормална бременност темповете на растеж и развитие на плода вътре в матката са особено интензивни.

Всеки ден, прекаран в майчиното тяло, преживян на фона на заплахата от преждевременно раждане, повишава шансовете за оцеляване и пълноценно развитие на детето извън матката.

Има и случаи, когато заради здравето на майката или на детето е необходимо спешно родоразрешение в относително ранни срокове, дълго преди изчисления термин.

Матката на жената позволява на плода до термина да достигне 49-56 см ръст и тегло от 2.8 до 4 килограма. Бебетата, родени в 27 седмица, са с дължина от около 35 см и обикновено са под 1000 грама.

Към 37 седмица детето обикновено достига повече от 50 см на дължина и обикновено е с тегло повече от 3000 грама.

В рамките на тези 10 седмици на бременността матката позволява на плода да утрои своята маса и да порасне с 10 см.