Според ново проучване, публикувано в рецензирано медицинско издание, употребата на соя може да бъде полезно за подобряване на обмяната на веществата и на състоянието на сърцето и на кръвоносните съдове при жени, които страдат от синдром на поликистозните яйчници.

Както е известно този синдром засяга функционалността на женските яйчници. Обикновено се проявява чрез нередовен месечен цикъл, високи нива на мъжки хормони в тялото.

Поликистозните яйчници набъбват на размер, поради пълните с течност фоликули.
Синдромът е причина за около 70% от случаите на женско безплодие.

Освен това увеличава риска от развитието на сериозни медицински състояния, сред които е инсулиновата резистентност, в следствие на която се увеличава риска от захарен диабет и сърдечно-съдови заболявания.

Поликистозните яйчници също се свързват с метаболитен синдром, за който, както е известно, създава предпоставки, както за диабет, така и за заболявания на сърцето.

Около 5-10% от жените в репродуктивна възраст страдат от този синдром, но на по-малко от 50% от тях е поставена диагноза. Проучванията показват, че около 40% от жените с диабет и нетолерантност към глюкозата на възраст между 20 и 50 години имат поликистозни яйчници.

Макар и за България да няма точни, в САЩ този синдром засяга около 5-6 милиона жени.

Как соевите изофлавони могат да помогнат за предпазване от някои заболявания?

Проучването, проведено съвместно от учени от няколко изследователски центъра и университети, разкрива как хранителният режим, при който се приемат соеви изофлавони, може да бъде от полза за жени с поликистозни яйчници.

Соевите изофлавони са натурални растителни естрогени, които естествено се съдържат в плодовете на соевото растение. Също така се съдържат и в соевото мляко, както и в някои хранителни добавки, чиято активна съставка е соята.

През последните години нараства интересът към употребата на соя при заболявания, свързани с метаболитния синдром. Множеството проучвания подкрепят тезата, че приемът на изофлавони от храни като соята има защитно действие при поява на симптоми на менопауза, атеросклероза на коронарните артерии, рак, повишени нива на липидите в кръвта, тоест висок холестерол, остеопороза и различни форми на хронични бъбречни заболявания.

Проучването, начело с Мери Джамилиан и Дзатола Асеми, и двамата доктори на науките, обхваща 70 жени с диагноза поликистозни яйчници на възраст между 18 и 40 години. Жените били пациентки на клиника в Арак, Иран, като изследването продължило от декември 2015 до февруари 2016.

Участничките били разпределени в 2 групи, като на тези от първата им давали по 50 мг соеви изофлавони, на втората плацебо, всеки ден в продължение на 12 седмици.

Количеството соеви изофловони било еквивалентно на 500 милилитра соево мляко.
Метаболитните, ендокринни и възпалителни биомаркери, и тези на оксидативен стрес били проследени в началото на проучването и след края на 12-седмичния период.

Участничките били инструктирани да поддържат текущите си нива на физическа активност и да преустановят приема на всякакви други хранителни добавки по време на проучването.

Соята понижава риска от инсулинова резистентност, и сваля нивата на лошия холестерол

В сравнение с плацебо групата, приемът на соеви изофлавони доведе до значително понижаване на нивата на циркулиращия инсулин и на други биологични маркери, свързани с инсулиновата резистентност.

Суплементацията със соеви изофлавони също резултира в значително намаляване на тестостерона, лошия холестерол и на триглециридите – или мазнини в кръвта, в сравнение с участниците, които получавали плацебо.