Възможно е да сте на постоянна диета, дори и да сте убедени, че това не е така.

Ако поискаме да се избавим от излишните килограми, то първото, което ни идва наум, това е да се ограничим в храненето, и то доста строго.

Да започнем да спазваме една от множеството диети – нискокалорична, без въглехидрати или всяка друга. Колкото и да е странно, диетите водят до трупане на килограми, но това не е тяхната единствена опасност.

Най-неприятното е в това, че те никога не приключват. Заради тях при човек се формира диетично мислене, което може да предшества разстройствата на хранителното поведение и като цяло ни пречи да се наслаждаваме на живота.

Защо понякога животът ни се превръща в безкрайна диета

Как да разпознаем диетичното мислене

Това е набор от убеждения и навици, заради които човек сякаш е на диета.

Дори и ако убеден, че живее и се храни както обичайно, то все пак приема храната като враг и не може да престане да контролира и ограничава своето хранене.

Диетолози, нутрициолози и психолози, които работят с разстройствата на хранителното поведение, понякога наричат този мисловен модел – скрита диета. Ето и какви са признаците:

  • Смятате калориите – а също въглехидрати и мазнини. Преди да изядете нещо, мислено преценявате хранителната стойност на храната и определяте дали не е твърде голяма. И то невинаги осъзнавате това.
  • Наказвате се, заради лошата храна – гладувате, след като сте изяли парче торта. Скачате на въже, за да можете по-бързо да изгорите порция салата с майонеза.
  • Избягвате лошата храна – в тази категория може да попадне всичко, което можете да си помислите, от пържени картофи до извара с 5% масленост вместо с нулева.
  • Ядете само в определено време – например, гладувате след 6 вечерта, или правите големи интервали между храненията, дори и да искате да ядете.
  • Започвате да ядете по-малко преди важни събития – сватби, рождени дни, корпоративни събития – всичко това става повод да се премахне обичайното меню.
  • Ограничавате мазнини и въглехидрати – и вярвате в диетичните заблуди, които казват, че трябва да се яде по-малко.
  • Заглушавате глада с помощта на напитки – вместо веднага да се опитате да похапнете, да пиете вода, чай или кафе.
  • Дълго избирате какво да ядете – ориентирате се не по своите вкусове и желания, а по това каква храна е най-безопасна.
  • Стараете се да не ядете пред хора – особено неправилната храна от рода на десерти или на такава от веригите за бързо хранене. Срам ви е и не желаете някой да ви помисли за чревоугодник. Затова всички забранени храни си ги ядете тихомълком, и насаме.
  • Вълнуват ви само цифрите – тегло, обем на талията, дебелина на мастните гънки на корема, индекс на телесната маса. Ориентирате се само по тях, а не по своето самочувствие.

Как се формира диетично мислене

Заобикалят ни заблуди и стереотипи за храненето. Тук е мястото и на делението на храната на добра и лоша, и разказите за това колко са вредни мазнините и въглехидратите, и представата за това, че трябва строго да контролираме храненето си.

При жените към това се добавят и някои откровено дискриминационни идеи – жената трябва да бъде крехка фея, която се храни единствено с марули и с пилешко. Не се минава и без някои други стереотипи – красиво може да е само слабото тяло, а ако човек не е на вечна диета, тогава е мързелив и без воля.

Попиваме тези идеи още от детска възраст. Те са вкоренени в съзнанието, карат ни да изпитваме вина за всяко изядено парченце и да си поставяме строги ограничения.

Първоначално това става „открита” диета. Човек започва усилено да отслабва – да гладува, да се изморява със спорт, да претегля всяка порция, придирчиво да чете състава на етикетите на храните.

Това поведение се възприема като правилно, естествено и такова, което се одобрява. И в резултат то се превръща в начин на живот.

Понякога това се случва напълно подсъзнателно – човек е убеден, че не е на никаква диета, но въпреки това си пресмята калориите в изядената храна и ляга да спи гладен.

Защо е опасно диетичното мислене

Разстройства на хранителното поведение

Скрита диета – това все пак си е диета, затова и човек, който практикува това, ще си има работа с всички нейни странични ефекти, включително и с разстройства на хранителното поведение – анорексия, булимия, компулсивно преяждане.

Натрупване на излишни килограми

Два фактора играят роля. Първо, заради това, че човек яде по-малко, отколкото има нужда, се забавя неговият метаболизъм. Второ, след периода на ограниченията този, който се опитва да отслабне рано или късно се срива и започва да преяжда.

Диетата може да ни отрови живота

Пречи ни да се наслаждаваме, кара ни постоянно да изпитваме вина, да броим калории, да се наказваме с гладуване и с километри на бягащата пътека.

Поддържа диетичната култура

Постоянните ограничения се възприемат като нещо нормално, повечето се адаптират към това поведение и всъщност спазват диета, когато и килограмите им са нормални.

И то го правят от най-ранна детска възраст – до 66% от подрастващите девойки и 31% от момченцата поне веднъж са пробвали да спазват диети. Този опит се закрепва и може да стане част от начина на живот.

Как да прекратим скритата диета

За алтернатива на диетите се предлага осъзнато или интуитивно хранене. Неговата същност е в това да се вслушаме в своя организъм и да избираме храната, като изхождаме от собствените си усещания и потребности.

Ето няколко основни принципа на интуитивното хранене:

Не делете храната на добра и лоша

Просто едни продукти са ви нужни, а други не. Ако сте гладни и чувствате, че от всички варианти много ви се иска да изядете хамбургер или парче торта – няма никакъв смисъл да си отказваме. Яжте с удоволствие.

Веднага щом престанете да се обвинявате за „неправилното” хранене и да демонизирате храната, тя вече няма да е забранен плод.

Ако започнем да се отнасяме по-спокойно към храната, няма да ни остане повод да преяждаме, и да опитваме от забранените шоколади и сладкиши.

Не гладувайте

Ако чувствате, че сте гладни и това е именно физически глад, а не емоционален, не търпете. Задължително похапнете.

Силният глад в крайна сметка води до преяждане и ви пречи да чуете своя организъм. Вече не разбирате какво ви се иска, и какво не, и просто изяждате всичко, което ви се иска.

За да отличите физическия глад от емоционалния, спомнете си кога сте яли за последен път и какво е било това.

Ако от последното хранене са изминали повече от 2 часа или не е било достатъчно засищащо, най-вероятно наистина сте огладнели физически и е време да похапнете.

Похапвайте разнообразна храна

Старайте се у дома да имате колкото се може по-разнообразни храни – плодове, зеленчуци, месо, пилешко, риба, мляко.

За да разберете от какво се нуждаете сега, е необходимо да направите поне минимален избор.

Доста често хората гладуват, а след това се сриват и гладуват отново, тъй като не са си купили предварително хранителни продукти, а ядат останалите макарони със засъхнало сирене, което не им харесва.

Поради тази причина трябва да се стремим към това в запас винаги да имаме готово ястие.

Как да определяме кога сме се нахранили

Заради безкрайните диети, ограничения и впоследствие преяждания много от нас не разбират кога са гладни и кога сити.

Не усещат кога достигат границата, след която започва преяждане, не се доверяват, опитват да контролират размера на порциите и в крайна сметка правят още по-зле.

Специалистите по интуитивно хранене съветват да се яде, без да се бърза, да се вслушваме в себе си и да проследяваме момента, когато вече сме сити.

А също и да се стараем да не ядем, когато не сме гладни – дори за компания, дори и ако в чинията са останали няколко лъжички от ястието, които ни е жал да изхвърлим.