Значителен спад на новите заразени с коронавирус показват обновените данни от информационната система и то въпреки че тестовете в неделния ден са с над 1000 повече, отколкото на 18 юли, в събота.

Новите заразени са с 101 по-малко, отколкото на 18 юли, което може да е начало на положителна тенденция на намаление през новата седмица, да е достигната точката на прегаряне на епидемията у нас.

Положителна тенденция на спад на новите с коронавирус

Дали е трайна тази положителна тенденция или просто случайно колебание, заради неделния ден, в който някои от лабораториите не обработват проби, ще се разбере по данните от следващите дни.

При най-обезпокоителния показател обаче се отчита нарастване, това са постъпилите в болница, те нарастват от 605 на 610.

Слаба активност се наблюдава при отписването на вече излекувани. Може би заради неделния ден малко хора, които са прекарали леко инфекцията, се изпращат на повторни тестове за потвърждение на оздравяването. За неделния ден са само 25 излекуваните, като общо надхвърлят 4100.

Активните случаи продължават да нарастват и вече значително да изпреварват излекуваните, според данните от 19 юли, те са 4327.

Без промяна остават заболелите в тежко състояние – 34, макар и да са толкова много активните случаи, усложнените остават сравнително малко.

При предходния пик, до апаратна вентилация бяха стигнали над 60 заболели. Най-вероятно причината за това е летния сезон, тъй като при високи температури преохлаждането на дихателните пътища е почти невъзможно.

Още повече, че и лятото не е сезонът на пневмониите и тялото само успява да се справи, но ако прибавим и факторът студ, който въздейства на отслабения от вируса организъм, то вероятността от усложнения се увеличава значително.

Рекорден брой PCR тестове, направени в неделя – над 3000

Изненадващо високият брой на направените PCR тестове в неделя, може би, заради желаещите да пътуват в чужбина, общо 3155 за деня, а от началото на епидемията са 206 521, доведе до рекорд.

В неделния ден страната не се разминава без случай на летален изход, като така общият брой на жертвите достига точно 300.

Според информация от медиите, се касае за мъж на 49 години, който е с адрес в Ловеч, но е бил приет в МОБАЛ Велико Търново преди няколко дни, вече с усложнения, и не е могло възможно да се помогне.

Тази информация обаче не е потвърдена от здравното министерство, очаква се това да стане в сутрешните часове.

Неделният ден се разминава без нито един случай на заразен медик, броят остава без промяна.

Пловдивско отново на 2-ро място по заразени след София-област

Картината в страната показва отново, че област София-град е първенец по нови заразени – 39, много по-малко, отколкото рекорда от 10 юли, когато бе достигнат пик от 140 само за ден.

Пловдивско си връща второто място с 23 нови, което е нарастване с 9 спрямо съботния ден, 18 юли.

Изненадващото нарастване на новите заразени в област Благоевград се оказа свързано с огнище в община Гоце Делчев, в предприятие. Днес новите в Благоевградско са доста по-малко – 9.

Областта е на 3-то място по заразени след Пловдивско, с нови 7 с коронавирус е област Пазарджик, и в Кюстендилско са 5.

В останалите области, в които са установени случаи на заразяване, те са по 2 и по 1.

Във Варна спадът е значителен, от 14 на 18 юли, на 19-ти те са само 2. В Бургаска област е само един новият заразен.

Да се надяваме, че положителната тенденция на спад ще се запази и през новата седмица, за да не се налага ново удължаване на извънредната епидемична обстановка и след 1 август.

Ако заразените намалеят, то съседна Гърция може да преразгледа изискването на задължителен отрицателен тест, който не се покрива от НЗОК и всеки, който желае да пътува, трябва да плаща.

При завръщане на нивата от края на май, когато бе отчетена най-ниската стойност след пика от април, ограниченията, въведени спрямо страната ни от редица други държави, ще бъдат преразгледани и е много вероятно да отпаднат.

Туристическият сезон обаче е безвъзвратно загубен, особено за чуждестранните туристи, тъй като е необходимо планиране, а днес навлизаме точно в неговата активна фаза – 20 юли до 15 август.