Британец оздравя, след като си смени спалното бельо. Симптомите, измъчвали го в продължение на няколко месеца, се оказват рядка форма на алергия към гъшия пух, съдържащ се в неговото одеяло.

Пухено одеяло може да предизвика тежка алергия

Мъж на 43-годишен възраст търси медицинска помощ с оплакване за слабост, световъртеж и силно задъхване през ноември 2016 г.

Първоначално лекарите предполагат, че страда от бронхит или пневмония, и началото на лечението съвпада с облекчаване на симптоматиката. Но през декември на мъжа отново му става зле. Без да се задъха, той не можел да отиде до съседната стая.

Лекуващият го лекар го изпраща в специализираното отделение по спешна помощ и прави консултация с пулмолог, който е съавтор на публикуваната наскоро научна статия.

Доктор Демпси разговаря с мъжа по телефона, опитвайки да установи потенциална причина за болестта.

Веднага щом болният казва, че наскоро си е сменил завивките и си е закупил одеяла и възглавници с пера, лекарят поставя предварителна диагноза, която по-късно се потвърждава и от изследванията – екзогенен алергичен алвеолит или алергичен пневмонит.

В такава форма болестта най-често засяга хора, които работят в птицеферми. Лекарите имат и специален термин, който описва това състояние – бял дроб на птицевъда. Но ако човек се разболее след контакт със спални принадлежности с пух, тогава се нарича бял дроб на пухеното одеяло.

Диагнозата е поставена при разговор по телефона

По време на първия разговор пулмологът веднага дава препоръка за замяна на пухеното спално бельо със синтетично.

Мъжът започва да се оправя само след няколко дни. За това вероятно способства и лечението със стероиди впоследствие. Но лекарите не са убедени, че те са изиграли решаваща роля.

Година след лечението мъжът не е имал никакви оплаквания от страна на дихателната система.

Лекарите обикновено питат пациентите със симптоми от страна на дихателната система, дали имат домашни животни, например, птици. Но както показва опитът на авторите, беседата обикновено не обхваща изясняването дали се използват пухени възглавници и одеяла за спане.