Колкото и стилни да са детските очила всички родители биха желали децата да минат и без тях. Какви мерки за профилактика помагат? Как да предпазим и защитим зрението на детето?

Какви мерки за защита на детското зрение трябва да се предприемат

1.Преглед при офталмолог

Първият преглед при офталмолог се прави на 1 година, след това на 3 и при започване на училище – на 7. Но ако вие или ваши близки носите очила, лещи или имате проблеми със зрението, трябва да уведомите за това офталмолога на детето.

Възможно е да ви посъветва да го водите за преглед по-често. Помнете, че много заболявания на зрението се предават по наследство, например, астигматизъм, късогледство, далекогледство и кривогледство.

Тяхното развитие може да се контролира, ако се заемем с това навреме. Също е необходим преглед, ако детето често мига или премрежва поглед, върти си главата, за да види предмет, държи книга или играчка твърде близо до очите, губи координация, оплаква се от главоболие и преумора на очите.

2.Разходки навън

Разходките предпазват зрението, тъй като навън очните мускули се тренират добре чрез пренасочване от по-близки към по-далечни предмети. Също помага и слънчевата светлина, когато попадне на ретината, стимулира синтеза на допамин, който забавя растежа на очната ябълка и съответно развитие на късогледство.

За постигане на необходимия ефект детето трябва да се разхожда по 2-3 часа дневно.

3.Редуване на занятия

Учениците прекарват много време пред учебниците и компютрите. Ако в предучилищна възраст децата могат да се откъснат от компютъра и от учебниците с игри, то при учащите това е необходимост. За да не се уморяват очите, занятията трябва да се редуват.

Помогнете на детето да си изгради навик – 25-30 минути да чете книга или да стои пред компютъра, да прави почивка, която е желателно да бъде навън.

4.Тренировки на зрението

Очните мускули могат да бъдат тренирани не само навън. Офталмолозите предлагат различни варианти на тренировки, помага дори и тенисът на маса. В тази игра трябва постоянно да се следи движението на топката, очните мускули ту се съкращават, ту се отпускат и така се тренират.

Ако на детето още му е рано да играе такива игри, тогава може да тренира очните мускули, като измества поглед от близък предмет на далечен.

Например, да гледа нещо на 50 см от очите, например, на перваза на прозореца, а след това нещо навън, например, близкото дърво, което е разположено на 6-8 метра от сградата.

5.Подходящо осветление

Ученическото бюро трябва да бъде организирано според правилата, които защитават детските очи от увреждане.

На бюрото трябва да има лампа с мощност 60 вата, за десничарите отляво, за левичарите отдясно. Бюрото и стола на детето трябва да бъдат подбрани така, че от очите до тетрадката разстоянието да е 35 см.

Колкото повече е естествената светлина, толкова по-добре, затова е добре детето да учи сутринта, което, разбира се, рядко е възможно. Обикновено домашни се пишат следобед, след училище, а понякога и вечерта, когато навън е тъмно.

В училищата също трябва осветлението да е достатъчно. Ако детето се оплаква, че в училище го болят очите, трябва да се отиде на място и да се преценят условията, в които то прекарва учебните часове.

6.Правилно хранене

Само по себе си храненето не може да предпази от зрителни заболявания – черни боровинки, моркови и витамини не могат да излекуват късогледство. Но това не означава, че не трябва да се дават на детето, тъй като е важно да си набавя достатъчно витамини, минерали и белтъчини.

7.Формиране на полезни навици

Например, не трябва да отучим детето да чете легнало, така страдат не само очите, но също шията и гърбът.

От друга страна, ако осветлението е достатъчно, разстоянието, от което предпочита да чете е 30-35 см, а шията не го боли, то тогава може да го прави във всяка поза.

Също е нежелателно да се чете в градския транспорт, тъй като заради постоянното люлеене пред очите мускулите трябва да се адаптират постоянно и може да възникне спазъм на акомодацията.

Това е причината за главоболие, рязко се понижава зрението, болят очите. Разходките на чист въздух, телефонът в самолетен режим, са най-добрият начин за разтоварване не само на зрението на детето, но и на нервната му система.