Американско проучване показва, че когато споделят грижите за децата си, двамата партньори са по-щастливи и имат по-добър сексуален живот.

При проучването на 487 семейства, родителите, които поделят грижите за децата си по равно съобщават за по-голямо удовлетворение както сексуално, така и емоционално.

Но при двойките, в които основно жената поема повечето грижи за детето, както жените, така и мъжете съобщават, че удовлетвореността им е по-малка.

Изследователите споделят, че това не се забелязва в случаите, когато мъжете поемат по-голямата част от грижите за децата.

Заключенията са изведени на база на проучване, под надслова проучване на брачните и междуличностни отношения 2006, което изследва брака и междуличностните взаимоотношения сред хетеросексуалните двойки.

Кой се грижи за детето? Информацията, презентирана на среща на Американската социологическа асоциация показва, че в двойки, при които жената извършва повече от 60% от грижите за детето, особено що се касае до създаване на правила, награждаване, похвали и игра има най-лош резултат относно удовлетворение от връзката и липса на конфликти. Наред с това се съобщава, че тези двойки са значително по-малко щастливи от качеството на сексуалния си живот.

Провеждащият проучването, д-р Даниел Карлсън, професор по социология в Университета в Джорджия казва: „едно от най-важните открития е това, че единственото организиране на грижите за детето, което се оказва проблематично за качеството както на връзката между двамата родители така и на техния сексуален живот е когато жената поема повечето или всички грижи за детето.“ Екипът учени открива, че бащите могат в действителност да поемат повечето или всички грижи за детето и отговорностите за него без това да се отрази негативно върху качеството на връзката.

Проучването не взема предвид това кой от родителите изпълнява задачи като хранене или къпане на детето. Академиците планират да проведат последващи проучвания върху това защо двойките, които полагат еднакви грижи за децата си имат по-добра и щастлива връзка. Опитваме се да разберем какво има в споделянето, което двойките смятат за така положително, добавя д-р Карлсън.

Професор сър Кари Купър, експерт по организационна психология и здраве в Бизнес училището в Манчестър споделя, че откритията са релевантни, но също така те могат да разкрият повече относно вида двойки, които споделят своите отговорности. Ако имате „нов мъж“, който се чувства щастлив когато споделя грижите около детето, той най-вероятно инвестира повече в самата връзка като цяло. Сър Купър добавя, че е изключително приемливо за мъжете да търсят начин да оптимизират работното си време, така че то да бъде по-гъвкаво и така да могат да поемат повече от отговорностите за семейството и домакинството.

Натискът върху мъжете, които не правят това нараства значително. Въпросът е дали това може да доведе до положителна промяна в самата връзка и предположенията на специалистите са, че е така.

487-те двойки, участвали в изследването, са избрани на случаен принцип, сред които има такива както с ниски, така и със средни доходи, с деца, които живеят при тях и средна възраст на жената под 45 години.

Общият брой на интервюираните двойки е 605, но изследователите включили само тези, при които и двамата партньори са попълнили цялата анкета.