Само няколко малки промени в начина ви на живот могат да ви помогнат да живеете по-дълго. Скорошно проучване открива, че четири лоши навика или порока – пушене, прекаленото пиене на алкохол, липсата на спортуване и недостатъчното ядене на плодове и зеленчуци – могат да ви вкарат по-рано към гроба и да ви състарят с до 12 години.

За щастие можете да поправите тези и други нездравословни привички. Опитайте да възприемете тези 9 навика, за да изглеждате и да се чувствате млади.

Не преяждайте

Ако искате да живеете до 100 години, да оставяте малко храна в чинията си е добра идея. Изследователи от университета Сейнт Луис потвърждават, че по-малкото количество храна забавя стареенето. Проучване от 2008 г. показва, че ограничаването на калории намалява произвеждането на Т3 – тироиден хормон, който забавя метаболизма и ускорява процеса на състаряване.

Изключете телевизора

Прекалено дългото време пред екрана може да окаже сериозно влияние на здравето ви. Всъщност изследване от 2010 г. показва, че хората, които гледат телевизия 4 или повече часа на ден са с 46% по-голяма вероятност да умрат от каквато и да е причина, в сравнение с тези, които са пред екрана по-малко от два часа.

Стойте далеч от слънцето

Избягването на слънцето може да предотврати рак на кожата и да предпази от образуване на бръчки и отпусната кожа. Можете да нанасяте и слънцезащитен крем, дори и да не сте на плажа. И не се фокусирайте само върху лицето. Петната от слънцето по гърдите и врата също ви накарат да изглеждате по-възрастни.

Контактувайте

Проучване показва, че сте изложени на по-голям риск от сърдечни заболявания без силната връзка с приятели и семейство. Самотата може да причини възпаление и при иначе здравите хора тя може да бъде опасна, както да имате висок холестерол или да пушите.

Пийте умерено

Пиенето по две или три питиета на ден при жените и три или повече при мъжете може да доведе до лош резултат като повишаване на теглото или проблеми във взаимоотношенията. Но в малки количества алкохолът всъщност може да бъде добър за вас. Проучване, проведено от Списанието на Американския колеж по кардиология, свързва лекото пиене (дефинирано като едно питие за жените и две за мъжете) за носещо ползи за сърцето.

Яжте плодове и зеленчуци

Плодовете и зеленчуците, пълни с фибри и витамини, могат да понижат риска от сърдечно-съдови заболявания със 76% и дори могат да имат роля за намаляване на риска от рак на гърдата. Освен това антиоксидантите, които имат противовъзпалителни свойства и подобряват кръвообращението, могат да спомогнат за изчезването на бръчките.

Фокусирайте се върху фитнеса

Ежедневните упражнения са един от най-добрите извори на младостта. Изследване, проведено през 2008 г. показва, че интензивните упражнения (като бягането) могат да добавят четири години към живота ви, което не е изненадващо, имайки предвид позитивните ефекти, които има спортуването върху сърцето, ума и метаболизма. Дори и умерените упражнения, като бърза 30-минутна разходка всеки ден, могат да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания.

Не пушете

Да спрете пушенето е може би единственото най-важно нещо, което можете да направите за здравето и дълголетието си. Американско проучване доказва, че жени, които спират цигарите на 35 години, увеличават продължителността на живота си с 6 до 8 години.