Според проучване на „JAMA Oncology”, физически активните мъже в края на 40-те си години, са изложени на много по-малък риск от заболявания като рак на белия дроб и рак на дебелото черво.

Редовните натоварени тренировки увеличават шансовете за успешно лечение на рак, диагностициран в по-късен етап от живота им. Според учените от университета във Върмонт, дори малките усилия във фитнес залата могат да помогнат за понижаване на опасността от появата на болестта.

От организацията „Cancer Research UK”, изследват нивата на натоварване, при мъжете и риска от поява на рак. Хората не осъзнават, че упражненията се отразяват на живота им, дори след 20 или 30 години, казват учените.

Според д-р Сюзън Лакоски от университета във Върмонт, физическата активност и здравословната, балансирана диета, са важни фактори за намаляване на риска от развитие на рак и други заболявания.

Авторът на изследването д-р Лакоски смята, че е по-полезно да се каже на хората от каква необходимост са тези фактори, за да се подобри животът им и да се намали рискът поява на от рак до минимални граници.

Може да се изготви индивидуален план за всеки човек, който да започне с измерване на сърдечно-респираторните нива на натоварване.

Проведено е изследване в щата Тексас върху 14 000 мъже на възраст между 46 и 50 години. Тествани са нивата на кардио натоварване, като участниците са оставени да тичат на бягаща пътека, до крайния предел на силите си.

Участниците са тествани редовно, през шест години и половина, в периода между 1971 г. и 2009 г.
Между 1999 г. и 2009 г., 1310 от мъжете са диагностицирани с рак на простатата, 200 с рак на белия дроб и 181 с рак на дебелото черво.

Проучването установява, че мъжете в средна възраст с високи нива на натоварване във фитнеса, намаляват риска от рак на белите дробове с 55%, а риска от рак на дебелото черво с 44%.

Въпреки това, проучването установява, че натоварването във фитнеса не понижава риска от рак на простатата. Д-р Лакоски казва, че упражненията трябва да започнат преди да се постави диагноза.

Редовната физическа активност е чудесна за цялостното здраве, а резултатите от от изследването показват, че ползите са много повече от здравето на сърцето. Том Стансфилд от организацията „Cancer Research UK“ коментира: "Хората не разбират, че здравословният живот и упражненията в по-ранен етап от живота ни оказват въздействие 20 или 30 години по-късно."

Проучването доказва, че хората, чието натоварване надвишава минималните граници, имат редица предимства. Според Том Стансфилд, „резултатите от изследванията потвърждават, че при мъжете с висока физическа активност, рискът от поява на рак на дебелото черво е понижен.

Интересен факт е откритието, че активността във фитнеса понижава риска от рак на белите дробове, но са необходими повече изследвания, за да се докаже положителния ефект.“

Според Стансфилд, изследвания, проведени с жени, показват, че повишените нива на физическа активност понижават риска от поява на рак на гърдата и рак на матката.

Той добавя: "Редовната физическа активност се отразява чудесно върху цялостното ви здраве. Изследването доказва, че ползите са много повече, от колкото предполагате".