За първи път международен екип от учени установи, че при определени условия човешкото око е в състояние да улавя „невидимите“ за нас инфрачервени лъчи.

Изследователите използвали клетки от ретината на мишки и хора и мощни лазери, които излъчват импулси с инфрачервена светлина.

Учените установили, че когато лазерните светлинни импулси се генерират по-бързо, светлочувствителните клетки в ретината възприемат инфрачервеното излъчване като двойно.

Когато това се случи, човешкото око е в състояние да улавя лъчи, които попадат извън видимия спектър.

Единият от учените, ръководещ екипа от изследователи отбелязва, че в момента се правят опити за разработването на нов инструмент, който ще позволи на лекарите не само да изследват очите, но и да стимулират специфични части от ретината, за да определят дали тя функционира правилно.

Изследователите започват своето проучване, поради разказите на много специалисти, затова че виждат зелена светлина по време на работа с инфрачервени излъчвания.

Франс Винберг, един от авторите, ръководещи изследването, посочва, че по време на проучването неговият екип е бил в състояние да види лазерните лъчи, които нормално са извън видимия диапазон.

Видимият спектър обхваща светлинните вълни с дължина от 400 до 720 нанометра.

Но ако молекулата на пигмента в ретината едновременно улови едновременно двойка фотони с дължина 1000 нанометра, тези светлинни частици доставят същото количество енергия, колкото и един 500 нанометров фотон, който ясно се вижда във видимия спектър в зелен цвят.

Така всъщност ние можем да виждаме в инфрачервения спектър.

Екипът от учени експериментира с лазерни импулси с различна продължителност, като броят фотони, които те пренасят се запазва непроменен.

Те установили, че колкото по-кратък е лазерният импулс, толкова по-вероятно е човек да бъде в състояние да го види.

Обикновено светлинните частици /фотони/ се абсорбират от ретината, която след това създава молекула – фотопигмент, която започва процес на преобразуване на светлината в зрение.

Принципно всеки от множеството фотопигменти поглъща един фотон.

Със специален инфрачервен лазер, генериращ импулси с по-кратка продължителност лекарите офталмолози ще бъдат в състояние да стимулират части от ретината, като така по-лесно ще могат да се запознаят с нейната структура при здрави хора и при такива със заболявания в тази част на окото.

Резултатите от проучването са публикувани в списание „Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS)“