В пълно противоречие с изнасяните данни в периода 2013-2016, че спрей за нос не е ефективен за предпазване от грип, ново проучване показва, че назалният спрей осигурява приблизително същата защита срещу грип както стандартната грипна ваксина под формата на инжекция.

Въпреки препоръките на американските центрове за контрол и превенция на заболяванията да не се използва назален спрей за профилактика на грип през грипен сезон 2016-2017, ново изследване разкрива, че имунизирани деца с жива анютеирана грипна ваксина под формата на спрей за нос ще осигури приблизително същата защита срещу грип, както и инактивираната грипна ваксина или стандартната такава.

И двата вида ваксини осигурява приблизително еднаква директна и колективна профилактика срещу грип

Предишни проучвания, проведени при малки деца показват, че ваксината под формата на назален спрей осигурява по-добра директна защита от грип в сравнение със стандартната инжекция, която също предлага добра профилактика що се отнася до колективния имунитет.

Екипът от учени разкрива, че назалният спрей ваксина осигурява подобна пряка защита при децата и допринася за създаване на колективен имунитет като стандартната грипна ваксина.

Авторът на проучването отбелязва, че макар и резултатите да не показват превъзходство на ваксината под формата на спрей за нос пред стандартните, това, което се установява е, че и двете форми на ваксината са имали почти идентичен ефект, който противоречи на данните от предходните изследвания.

Както и по-горе отбелязахме, за предстоящия грипен сезон не се препоръчва използването на такава ваксина. Въпреки това се очаква от CDC да преразгледат новите данни, и съответно преди началото на същинския сезон да направят обновление на първоначално дадените препоръки.

Към момента препоръките на CDC, които от доста години не са променяни, от които се ръководят и българските лекари, е всеки на възраст над 6 месеца да се ваксинира срещу грип всяка година към края на октомври.

Ваксинацията срещу грип обикновено осигурява по-леко протичане на грипа при разболяване, което пък от своя страна не налага хоспитализации, като се осигурява защита както на индивидуално – тоест на ниво човек.

Има няколко вида ваксини срещу грип, сред които са инактивираната и рекомбинантната, като и двете са под формата на инжекции, и жива анютеирана, която е под формата на спрей за нос.

Водещият автор на изследването д-р Марк Льоб от университета Макмастър в Канада и неговите колеги провели изследвания в общността на хутеритите – колония, в която хората живеят изолирано от големи и малки градове.

Екипът от учени имал за цел да установи дали ваксинираните на деца и юноши с назален спрей против грип може да осигури по-добре индивидуална и колективна защита срещу грип от стандартната грипна ваксина.

Сред 52-те колонии на хутеритите в Албърта и Саскачеван, Канада, 1186 деца трябвало да бъдат ваксинирани с назален спрей, а на други 3425 да им бъде поставена по стандартния начин.

И екипът от учени разкрива, че ваксината под формата на назален спрей предлага подобна пряка защита на децата и допринася също толкова добре за изграждане на колективния имунитет като стандартната ваксина.

Предходните наблюдателни проучвания провеждани от подразделението за имунизационни практики на CDC обаче показват, че назалният спрей не е ефективен за профилактика на грип, или по-скоро на неговите усложнения.