Референтните лаборатории спряха да правят от т.нар. пул тестове 5 в 1, след като се появиха съмнения относно точно отчитане на заразените с коронавирус.

При този тип тестове се вземат максимум до 5 проби и част от тях се изследват общо за коронавирус. Ако общата проба е отрицателна, тогава се издава сертификат за отрицателен PCR тест на всички до 5 души.

Защо спряха да правят общи тестове за COVID-19

Цената на един такъв пул тест е 120 лв., докато ако трябва да се прави на всеки поотделно, едно тестване на семейство с деца може да струва около 400 лв.

Референтната лаборатория към УМБАЛСМ Пирогов обяви цени с отстъпка за семейно тестване до 90 лв. за PCR тест.

При пул тестовете, ако една от взетите за общо изследване проби, е положителна, тогава резултатът на всички членове на семейството или на тествалите се е положителен.

И тогава се прави на всеки поотделно тест с част от взетите проби, който се заплаща поотделно, за да се установи кой точно е заразен и съответно да се отчетат резултатите в информационната система.

Именно заради съмнения как точно се отчита този тест в системата, лабораториите спряха да ги правят, което пък предизвика недоволство сред желаещите да пътуват. В повечето случаи за Гърция, тъй като ако са семейство с 3 деца, трябва да се бръкнат с близо 500 лв., за да се тестват всички. Това оскъпява твърде много пътуването.

Безплатен PCR тест към почивка в чужбина, а сега

Дори и някои туроператори са предлагали безплатен PCR тест като бонус към закупена почивка. Предполага се, че тези безплатни PCR-и са били пулове. Предвидена е и възможност при положителен тест за отлагане на почивката за друга дата.

При преустановяване на пул тестовете обаче тази възможност отпада и туроператорите трябва да повишат цената на почивките.

Отделно такива тестове се правят и на служители на фирми след сключен договор с работодателя.

Прави се пул на няколко работници, при установяване на положителен се прави изследване на всеки поотделно, като всички те са за сметка на фирмата.

Не е само това недостатък на общите тестове. При положителен резултат на общата проба, от референтните лаборатории не разполагат с правомощия да задължат съответните лица да се тестват поотделно, за да се установи кой от тях е заразеният. Така се преустановява и проследяването на заразяването.

Само при желание на изследвалите се общо се пускат изследвания на пробите отделно, които се и заплащат от тях, затова и лабораторията не може да ги принуди да платят повторно индивидуално тестване.

Установява се кой от тях е заразен, лабораторията подава информация в кратки срокове до съответното РЗИ.

Екипите от отдел Епидемиология започват епидемиологично проучване, установяват контактните лица, поставят ги под карантина с предписание и под страх от наказателна отговорност.

Информация за броя на установените положителни се подава и към националната информационна система. Друг е въпросът как се отчитат пул тестовете, които също се обявяват като брой.

Защо у нас не се правят безплатни тестове на всеки желаещ

От друга страна, бюджетът на НЗОК не беше увеличен, за да бъдат посрещнати допълнителните разходи във връзка с пандемията, и затова се прави прехвърляне на средства от спестените, заради спряната медицинска дейност и по-малкото пари, които се превеждат на болниците.

Едва след намесата на премиера бе преустановена практиката да се иска от постъпващите в болница сами да си плащат за PCR тестове.

В съседна Румъния, например, проблемът с необходимостта от тестване за чужбина е решен, като Общинският съвет на Букурещ гласува допълнително средства за безплатно тестване на жителите на града.

Такава възможност бе предвидена и в Южна Корея, и това се сочи за една от причините страната да се справи бързо с пандемията. Навсякъде в страната бяха разположени пунктове за тестване, на които всеки който желае можеше да даде проба за безплатен тест.

Пробите се обработваха от 600 лаборатории. У нас също бе направено предложение да се направят пунктове за безплатни тестове, но засега от здравно министерство не го приемат, макар и да изглежда повече от разумно.