Русия може би спечели надпреварата при създаването на ваксина срещу COVID-19, до това заключение стига немска медия.

Прави се сравнение между пускането на руската ваксина срещу коронавирус и първият изкуствен спътник на Земята в космоса. Публикацията отразява новите тенденции по света.

От отричане и остра критика на руския препарат постепенно се стига до извода, че е може би по-добър от останалите разработки.

Какво се говореше за Спутник V, когато го пуснаха

В първата половина на август 2020 г. руският президент на заседание на правителството обяви, че официално първата ваксина в света срещу COVID-19 е регистрирана от руското министерство на здравеопазването. Наречена е на първият изкуствен спътник на Земята, пуснат в орбита през 1957 г.

Изявлението на руския президент тогава е посрещнато със скептицизъм и насмешки, дори и у нас главният държавен здравен инспектор коментира, че е невъзможно руската ваксина да бъде използвана у нас, тъй като не е преминала през всички фази на клиничните изпитвания.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести пък посочи, че ще направи коментар за руската ваксина, когато получи повече информация за нейната ефективност, което се случи и около месец по-късно.

Американски експерт от Център Карнеги коментира, че с обявяването на ваксината руският президент се опитва да си прави PR, тъй като не е успял да реализира обещаните в предизборната си кампания големи инфраструктурни проекти, поради липсата на средства, вследствие на икономическата стагнация.

Съветник на тогавашния президент на САЩ критикува руската разработка, като посочи, че отвъд Океана се придържат към много по-строги стандарти при разработване на ваксини, отколкото в Русия.

Изявлението продължава с твърдения, че руските лекари, които си позволят да критикуват правителството изчезват безследно, и доверието в руската ваксина може да не е по-голямо от това от резултатите на проведените избори.

Водеща медия в САЩ публикува материал, че прибързаното одобряване на руската ваксина срещу COVID-19 се използва като инструмент за пропаганда, че Руската федерация успява първа да направи всичко, както през 1957 г. е първото в света пускане на изкуствен спътник на Земята.

Спутник V все по-популярен по света

От тези публикации и изявления вече измина половин година. И в началото на февруари междинните резултати от третата фаза на изследванията на ефективността и безопасността на руската ваксина са публикувани в авторитетното медицинско издание Lancet.

Учените оценяват ефективността на ваксината – над 91,5%. Това е с 20% повече, отколкото на ваксината на AstraZeneca – другата, чиито резултати от третата фаза на клиничните изпитвания бяха публикувани.

На този фон СЗО предложи руската ваксина да бъде включена в списъка с препарати за използване в извънредни ситуации в рамките на програмата COVAX, което фактически означава и международното ѝ признание.

Европейската агенция по лекарствата също допусна, че може да одобри руската ваксина. По отношение на руската ваксина у нас от здравно министерство и оперативния щаб заявиха, че при одобрение ще заявят количества.

Преди да дочака решението на ЕМА, Унгария одобри руската ваксина. Съществува и предварителна договорка между руското здравно министерство и това на Унгария да се достави за тестване от руския препарат, който да може да използва след одобрение.

Към този момент руската ковид ваксина е регистрирана в 23 държави, сред които Аржентина, Пакистан, Унгария и в Обединените арабски емирства.

Очаква се до края на седмицата списъкът с държавите, в които ваксината е одобрена за приложение, да се увеличи с още 25, и да станат близо 50.

Първият държавен ръководител, който се ваксинира с руската ваксина, е президентът на Гвинея, който направи това със своите министри. Последва го президентът на Аржентина.

В Иран, за да бъде убедено населението, че ваксината е ефективна и безопасна, здравният министър на страната записва видео, на което поставят препарата на неговия син.

В Боливия първата партида от руския препарат за защита от COVID-19 е приета като високопоставен чуждестранен гост, като на летището пристига президентът на страната.

Мексико очаква доставка на 24 млн. дози от руския препарат през следващите два месеца, и дори президентът на страната похвали руската страна, заради ценната доставка.

Главният инспектор по инфекциозни болести в САЩ Антъни Фаучи също потвърди, че ефективността на руската ваксина е над 90%, и от нея ще могат да се възползват много страни, които се нуждаят.

Промяна в тона се наблюдава в доскоро критичните, а понякога и язвителни публикации в световните медии, които си задават въпроса дали не са подценявали руската ваксина.

Доскоро презираната руска ваксина, сега е фаворит в борбата с пандемията, оценката е за най-големия научен пробив на Русия от времената на Съветския съюз.

Защо точно руската ваксина

Ключово предимство на Спутник V, пред показалите висока ефективност ваксини на Pfizer и Moderna, това е ниската цена на ваксината.

По-евтина е само ваксината на AstraZeneca, но нейната ефективност е доста по-ниска, не може да се сравнява с тази на руската.

Курсът от 2 дози от руския препарат е около 20 долара, това е два пъти по-евтино от на Pfizer или 1,5 пъти от цената на Moderna.

При отчитане на факта, че не всички страни могат да си позволят скъпи лекарства Спутник V най-вероятно ще се превърне във фаворит за Африка и за Латинска Америка – държави с голямо население, и сравнително по-бедни от европейските.

В Азия основен доставчик на руската ваксина засега остава Китай, но заради относително ниската ефективност и там все повече страни най-вероятно ще опитват да договорят доставки от руската ваксина.

У нас от здравно министерство също допуснаха подобна възможност, предвид факта, че не получихме очакваните дози от Pfizer и от AstraZeneca. Филипините също планират закупуването на 25 млн. дози от руската ваксина в скоро време.

Предстои ли и да закупи руската ваксина

Скоро може да последва и голяма сделка с ЕС, тъй като пред Европейската агенция по лекарствата е подадена заявка за одобрение на руската ваксина.

През последните дни риториката се промени съществено, тъй като до края на януари доминираше изцяло скептицизъм по отношение на руската ваксина.

Основната причина за това е забавянето и дори неизпълнението на доставки от производителите на ваксини, така повечето държави членки нямат да успеят в кратки срокове да постигнат по-висока степен на обхват на ваксинираните. И погледът към руската ваксина е свързан както с недостига на дози от другите ваксини, така и положителните резултати, обявени в рецензирано медицинско издание.

В крайна сметка Европейската комисия може да се окаже принудена под натиска на Европейския съвет да започне преговори и с руската страна за доставка на ваксина. 

Още повече, че и руската ваксина може да се съхранява в обикновен хладилник, и няма да се развали, а тези на Pfizer, чиито доставки бяха първи в ЕС, изискват много силни фризери за по-дългосрочно съхранение.

Ако ваксината не се сложи в такива хладилници, то губи ефект и се разваля, затова и в Израел, където бе постигната висока степен на ваксинация, изхвърлят много ваксини.

Желаещите да се ваксинират намаляха, а когато не могат да се съхраняват правилно, ваксините стават негодни за поставяне.

Руската страна също признава, че не може да изпълни голяма заявка за доставка на ваксини в ЕС, чието население е над 500 млн. души.

Сега са заявени над 700 млн. дози от руската ваксина, и дори и да се стигне до сделка с Европейската комисия, то нейното изпълнение може да започне не по-рано от месец май, като не това не включва Унгария, където заявката е направена още в самото начало, при обявяването на разработената руска ваксина.

У нас ваксинацията срещу COVID-19 върви бавно, тъй като се получи съществено забавяне в доставките, а и желаещите не са толкова много.

Българите традиционно сме доста подозрителни като общество, а и не вярваме, че толкова набързо разработена ваксина може да се приеме за безопасна и ефективна, тъй като не са отчетени дългосрочните ефекти от нея.