Затлъстяване при деца или тийнейджъри – това не е просто проблем с външния вид. Излишните килограми, натрупани в детството или в тийнейджърска възраст, неблагоприятно влияят на здравето в младостта и в зрелостта.

Ето защо родителите е важно да обръщат внимание на подрастващите и нивата на физическото им натоварване, да ги стимулират да са по-активни.

Ако детето е предразположено към напълняване или е с начален стадий на затлъстяване, трябва да се консултира с лекар и планово да се свалят килограмите.

Наднормено тегло или нормални килограми

Преди да се премине към методите за сваляне на килограми, трябва да се определи страда ли тийнейджърът от затлъстяване или теглото му е в рамките на нормалното.

Това е важно, защото прекомерното отслабване, когато всъщност теглото не е наднормено, но пропорциите на тялото не са идеални заради периода на активен растеж, могат да навредят на здравето.

Човешкото тяло се нуждае от определено количество калории всеки ден. Но когато подрастващите ядат повече, отколкото организмът може да изгори, то допълнителните калории се запазват като подкожни мазнини.

Когато тези мазнини се отлагат в малки количества, няма никакъв риск, тъй като е необходимо да има определено количество мастни отлагания. Когато обаче запасите от мазнини се увеличават заради преяждане, това води до наднормени килограми, които вредят на фигурата и на здравето.

Наднормено тегло и затлъстяване – къде е границата

Индексът на телесната маса е стандартен показател, използван за проверка, дали човек има наднормени килограми, затлъстяване или е с нормални килограми.

Ако индексът на телесната маса превишава с 5-10% нормата за възрастта, смята се, че килограмите му са наднормени. Всичко, което е над това, вече е затлъстяване.

Важно е да се обърне внимание, че за да бъдат получени правилните стойности на индекса на телесната маса и отклонения от нормата са необходими точни данни за ръста и теглото на тийнейджъра.

Родителите също трябва да поговорят с педиатър и диетолог, за да определят, трябва ли подрастващите да свалят килограми.

Това е важно, защото при наднормено тегло в период на активен растеж е възможна загуба на излишните килограми, заради увеличаване на размерите и удължаване на костите се увеличава и самият скелет.

С растежа на тялото затлъстяването може да намалее, но няма да изчезне напълно. Ако се открие затлъстяване и се изисква корекция на килограмите, е необходимо съвместно със специалист и заедно подрастващия да се разработи поетапен план за отслабване.

Съвети за отслабване при подрастващи

Трупането на килограми е по-лесно, отколкото свалянето им след това. Но подрастващите могат да отслабнат чрез промени в начина на живот, самодисциплина и промяна на хранителния режим, правилен избор на храни.

Следването на точно определен режим гарантира, че свалянето на килограми за подрастващи няма да се превърне в стрес и тежко изпитание. Има няколко съвета, които помагат при отслабване. Необходима е ясна поставената цел.

Първа стъпка към отслабването е да се изясни колко килограми трябва да свали тийнейджърът за определен период от време.

Свалянето на малко килограми може да е почти невидимо, особено при затлъстяване 2-ра степен и повече.

Загубата на твърде голямо количество за кратък период от време може да е опасно за здравето. За да стане ясно колко килограма трябва да бъдат свалени, е необходима консултация с лекар.

Въз основа на индекс на телесната маса и нормалните показатели на теглото за съответния пол, възраст и ръст се определя необходимата цел.

Достъпна информация за храненето през пубертета

Подрастващите трябва да разбират по какъв начин наднорменото тегло влияе на тяхното здраве. Прекаляването с не особено здравословна храна и заседналия начин на живот, недостатъчно физическо натоварване определя колко бързо се трупат излишни килограми.

Трябва да се обясни на детето, че ако яде не каквото трябва, има вероятност то да натрупа излишни килограми. За да се избегне това, е по-добре да има на разположение хранително ръководство, разработено от диетолог, а не взето от Интернет.

След това трябва да се започне и с промяна на хранителните навици. Ако подрастващите не закусват, постоянно похапват мазни храни – това е нездравословно хранене и то трябва да се коригира.