Започват тестове на цялото население на България, това бе обявено на извънреден брифинг. Така ще има реални доказателства кога трябва да бъдат разхлабени мерки и частично отменени.

Масови тестове за коронавирус, тестват цялата държава

Тестването на коронавирус ще се осъществи на няколко етапа, като ще се започне с най-рисковите и след това ще се премине към масови тестове. Така реално ще може да се установи какъв е имунитетът на страната.

Сумата, която ще бъде заделена за тези тестове, няма да е малко, но в сравнение с огромните загуби, които се генерират с ограничителните мерки, е много малка – общо около 20 млн. лева.

Първите по-мащабни тестове ще са на базата на сега използваните PCR, които откриват вирусите, с вторият ще се търсят антитела M, които показват наскоро станало заразяване, резултатите са бързи, излизат за броени минути.

Цената му е по-ниска и става бързо, затова ще могат да се обхванат по-големи групи от хора.

Третият етап ще бъде проведен с друг вид тестове, с които се откриват антитела G, и съответно ще стане ясно реално колко хора вече са с изграден имунитет. Подходящи ще са втората фаза на епидемията.

Защо да се затваря държавата за 300 заболели от коронавирус

Понастоящем си играем по-скоро на предположения, затворена е цялата държава, генерират се загуби за десетки милиони левове, само за 300 заболели, без да има реални данни колко са всъщност.

Това е стреляне в тъмното или игра на криеница с коронавируса. Въз основа на резултатите от масовото тестване ще могат да се оформят големи групи от хора, за които всички мерки за карантина да отпаднат.

Разбира се, има го и другият проблем, че дори и тези хора да се върнат по работните места, докато не отпаднат ограниченията в Западна Европа, у нас положението няма да се подобри, тъй като се разчита на износ.

Първият етап на тестването ще обхване, както и досега, разболели се болница, желателно е и всички, които се прибират от чужбина също да бъдат тествани, здравните работници, които са изключително рискови, контактували със заразени, които имат симптоми.

Първи етап – с по 30 000 PCR теста месечно

В първия етап на масовото тестване ще се използват стандартните и най-достоверните PCR тестове, които обаче изискват повече време, както и обучен персонал.

При разкриването на новите референтни лаборатории могат да бъдат достигнати до около 30 000 теста месечно, което представлява една добра представителна извадка – около 0,5% от населението на страната.

Цената на един такъв тест е около 30 лева или близо 1 млн. лева ще са необходими, за да се направи това тестване.

Разчита се и на 600 000 теста, които трябва да бъдат доставени от Европейските комисия в рамките на обществената поръчка, за която няма яснота на какъв етап се намира към настоящия момент.

Към момента обрат в мнението на оперативния щаб спрямо вчерашните изявления да не се разходват допълнителни средства за тестове.

Предвид загубите, които се генерират от престоя на икономиката, тези суми са напълно поносими и могат да се прехвърлят от други дейности, които могат и да бъдат отложени във времето.

2 млн. бързи теста за пика и края на епидемията

При достигане на пика на епидемията у нас ще може да се започне и още по-масовото тестване с т.нар. метод, при който се улавя антигена, т.нар. флуоресценц имунохроматографски. Това са от т.нар. бързи тестове, резултатите от тях стават в рамките на минути и се използва малък апарат.

На подобен принцип са и тестовете за бременност, които улавят даден хормон в урината.

Антиген тестовете не са толкова улеснени за употреба понастоящем, но е възможно при достигане на този етап на епидемията у нас, да станат наистина като тестовете за бременност.

Затруднение може да създаде логистиката на масовото тестване, тъй като много хора ще трябва да поемат към лабораториите, за да дават кръв, а това не е препоръчително в условията на пандемия.  

Очакванията са да могат да се правят по 20-30 000 такива теста дневно, като за около 20 дни ще може да се тества около 10% от населението на страната. Най-вероятно поръчката ще е от Китай.

Приоритет ще са най-рисковите, тези, които работят с най-много хора – магазинерите са на първо място, както и представителите на други професии, чиято работа е свързана с общуване с много хора.

И едва след това ще се премине към имунологичните тестове, които улавят антитела – или за изграден имунитет, или за скорошно заразяване. Такива тестове ще могат да се правят по около 40 000 дневно.

Предвижда се закупуване на по 1 млн. теста от тях. В поръчката на Европейската комисия са заявени 400 000 бързи теста.