Повечето хора погрешно смятат, че за да влязат във форма, е необходимо да ходят на фитнес. Ще побързаме да развенчаем това заблуждение. Може да се тренира, където ви е удобно, дори у дома.

Най-важното е да знаете как. Представяме ви 5 вида типично домакинска работа, която може да се превърне в истинска силова и кардио тренировка.

Първото нещо, което трябва да направите, е да си съставите списък с ежедневните мероприятия. Какво обикновено правите в рамките на деня – готвите, миете чинии, почиствате жилището, гладите дрехи, ходите по магазини…

Вземете лист и химикал и съставете пълен списък със задачи. Повечето от тях могат да се свършат не само като домакински задължения, но и като фитнес тренировка.

1. Готвене и миене на чинии

Приготвяйте храна само в изправено положение, тъй като изгаряте повече калории. Задължително си пуснете ритмична музика.

Така работата ще ви върви по-бързо, и непринудено ще си припявате. Периодично се разсейвайте от готвенето или миенето на чинии и правете по 10-20 клякания.

Не забравяйте, че при правилно клякане коленете трябва да бъдат под ъгъл 90 градуса, а тежестта на тялото трябва да пада върху петите.

За тази цел ръцете и торса издайте напред, а тазът изтеглете назад, сякаш ще сядате на стол, който стои далеч зад вас.

Ако желаете с помощта на това упражнение да подобрите своя вид отзад и да можете съвсем спокойно да си слагате прилепнали джинси, в момента на издигането притискайте петите към пода и активно стягайте седалищните части, тоест дупето.

2. Бърсане на прах

Какво ще кажете да избършете праха по первазите, шкафовете и в останалите лесно и труднодостъпни места? Това е същинско фитнес упражнение.

Редувайте бърсането на прах от предметите, намиращи се близо до пода, с предметите, намиращи се високо. Правете това с бърз темп. След половин час подобно почистване е гарантирана потта на лицето и 300 разходвани калории.

3. Миене на подове

Това е отлично упражнение не само за издръжливост, но още и за гъвкавост. Опитайте да измиете пода, без да използвате моп и без да се отпускате на колене.

Получава се отлична тренировка за задната повърхност на бедрата, седалищните части, мускулите на гърба и на корема. И така подовете ви чисти, и краката стройни и стегнати.

4. Гладене на бельо

Защо пък просто да стоя така? Пробвайте да направите издишванията малко по-дълги от обичайното, като същевременно прибирате корема.

Това упражнение тренира напречните коремни мускули, които отговарят за размера на талията и подобряват перисталтиката на червата.

5. Обикаляне по магазините

В жилището ви е чисто. Сега можете да обиколите по магазините. Ако едновременно трябва да купите много продукти не е проблем.

Отидете до магазина няколко пъти, като превърнете обичайното задължение в истинска аеробна тренировка, купените продукти сложете в раница или ги разпределете така, че теглото на всеки един от тях да бъде приблизително еднакво. На отиване и на връщане от магазина се движете с над средното темпо.

Оставете закупените продукти у дома и направете още един кръг. Добрата аеробна тренировка ви е осигурена.

Ако замените фитнеса с цялата тази домакинска работа ще си спестите най-вече време и също психическото ви здраве ще се подобри, защото няма да се вините, че не сте почистили у дома, защото е трябвало да отидете на фитнес.